SKU Juga Cara Melakukannya

Rejekipulsa.com – SKU Juga Cara Melakukannya

#SKU #Juga #Cara #Melakukannya

Bacaan Lainnya

Apakah itu Unit Penyimpanan Stok (SKU)? –SKU bermaksud Unit Penyimpanan Stok. Peruncit biasanya menggunakan SKU untuk mengenal pasti inventori perniagaan mereka.

Unit penyimpanan stok (SKU) ialah kod bar yang diimbas, selalunya ditemui dicetak pada label produk di kedai runcit.

Seperti yang kita tahu, label membenarkan vendor menjejak pergerakan inventori secara automatik.

Baca juga: Akaun Maya Sama seperti Pindahan Bank

Apakah Nombor SKU?

SKU ialah nombor yang digunakan oleh peruncit untuk membezakan produk dan menjejak tahap inventori. SKU biasanya terdiri daripada lapan digit alfanumerik.

Biasanya setiap produk diberikan nombor SKU yang berbeza berdasarkan cirinya, seperti harga, pengilang, warna, gaya, jenis dan saiz. Harap maklum bahawa SKU tidak generik, ia bertujuan unik untuk perniagaan anda dan boleh disesuaikan untuk memenuhi keperluan anda atau keperluan vendor dan pelanggan anda.

Mengapa SKU penting?

Nombor SKU adalah penting kerana ia membantu anda menjejaki inventori dengan tepat untuk mengelakkan inventori bayangan dan menentukan masa untuk memesan produk baharu supaya anda tidak kehabisan stok.

Selain itu, SKU juga membenarkan pengumpulan data jualan. Sebagai contoh, kedai boleh melihat item mana yang laris dan tidak berdasarkan data SKU dan POS yang diimbas.

Baca juga :  Kepentingan Mengaktifkan Ciri Insurans semasa Melakukan Transaksi Dalam Talian

Cara membuat nombor SKU

SKU menyediakan data tentang pergerakan jualan dan inventori yang berguna dalam hubungan anda dengan vendor dan pelanggan.

Walau bagaimanapun, sebelum anda boleh mengakses data tersebut, anda mesti mencipta nombor SKU produk anda, juga dikenali sebagai seni bina SKU anda.

Cara paling mudah untuk menjana nombor SKU ialah melalui pengurusan inventori dan sistem tempat jualan (POS) anda.

Ambil perhatian bahawa bahagian pertama SKU biasanya merupakan atribut yang paling luas, seperti jabatan, kategori produk atau pembekal.

Dua atau tiga atribut alfanumerik teratas dipetakan di sini. Kemudian beberapa aksara seterusnya mewakili ciri khusus untuk setiap produk, warna, saiz, jenama atau subkategori lain.

Akhir sekali, dua hingga tiga atribut terakhir berfungsi sebagai pengecam pesanan, yang membolehkan SKU anda memberitahu anda kuantiti produk yang anda miliki dan susunan produk tersebut dibeli dan diproses.

Jika anda sudah memahami SKU, berikut ialah cara untuk menggunakan SKU untuk mengembangkan perniagaan runcit anda:

Baca juga: 3 Contoh Analisis SWOT Produk Popular, Bermula dari Indomie hingga Pepsi

Jejaki inventori dengan tepat

SKU membezakan ciri produk, jadi ia adalah alat yang berguna untuk memantau kesihatan keseluruhan inventori anda iaitu ketersediaan.

Baca juga :  The Terminal List Kembali di Amazon Prime - Apa Aja Ada

Dengan menggunakan data SKU anda untuk menjejak status produk, anda juga boleh menentukan dengan tepat masa untuk memesan produk baharu. Selain itu, apabila anda boleh mengurus inventori dalam masa nyata, anda lebih memahami keperluan perniagaan anda yang semakin berkembang.

Meramal permintaan dan jualan

Nombor inventori yang tepat juga bermakna ramalan jualan dan permintaan yang lebih baik dan lebih tepat. Hasilnya, lebih mudah untuk anda menjawab soalan seperti:

  • Berapa ramai kakitangan yang saya perlukan dalam musim tertentu?
  • Berapa banyak inventori setiap produk yang perlu saya ada?
  • Berapa kerap saya perlu mengisi semula produk tertentu?
  • Membantu menjadikan anda peniaga yang boleh dipercayai untuk pelanggan dan vendor anda.

Dengan membina nombor SKU untuk menyampaikan sifat yang pelanggan ingin ketahui tentang produk anda, anda boleh menganalisis inventori secara strategik untuk meramalkan permintaan dan memuaskan hati pelanggan.

Tingkatkan pendapatan

SKU anda menyerlahkan item yang paling dikehendaki, serta item yang paling tidak dikehendaki. Selain mengetahui mata pesanan semula anda dan produk yang perlu digugurkan, SKU anda juga boleh membantu anda menjadi kreatif dengan item terlaris anda.

Meningkatkan kesetiaan dan kepuasan pelanggan

Oleh kerana nombor SKU boleh digunakan untuk menganggarkan titik pesanan semula, nombor SKU juga membantu pelanggan anda sentiasa mencari produk yang mereka perlukan.

Baca juga :  Cara Memindahkan Akaun Maya ke Bank Lain, Jangan Bangun

Ini membawa kepada pengalaman membeli-belah dengan sedikit atau tiada isu kehabisan stok dan menghasilkan kesetiaan dan kepuasan jenama yang lebih tinggi di kalangan pengguna.

Selain itu, apabila produk kehabisan stok (yang tidak dapat dielakkan dalam dunia runcit), pelanggan anda mungkin lebih bersedia untuk bersabar daripada membawa perniagaan mereka ke tempat lain.

Tawarkan cadangan baharu kepada pelanggan dan tingkatkan jualan

Data produk SKU melangkaui pengurusan inventori dan analisis jualan.

Ini juga boleh digunakan untuk bahagian jualan. Contohnya, jika produk kehabisan stok, pasukan runcit anda boleh menggunakan pengetahuan SKU mereka untuk mengarahkan pelanggan anda ke produk yang serupa.

Sebagai alternatif, jika produk tersedia kepada pelanggan anda, rakan sekutu anda boleh mencadangkan produk berkaitan untuk melengkapkan pembelian mereka. Ia juga sering digunakan di laman web e-dagang.

Apabila anda menyemak imbas produk dalam talian, peruncit sering memaparkan item serupa yang mungkin anda suka. Ini mungkin dilakukan apabila mereka telah melaksanakan algoritma untuk memberikan cadangan dengan ciri atau ciri yang serupa.

Bagi usahawan anda, anda boleh menggunakan aplikasi invois dalam talian daripada RejekiPulsa yang memudahkan usahawan membuat dan menghantar invois jualan dan invois pembelian.

Jom, daftar sekarang dengan klik butang di bawah.

Pos terkait