Perbezaan antara Invois Proforma dan Invois serta Fungsinya

Rejekipulsa.com – Perbezaan antara Invois Proforma dan Invois serta Fungsinya

#Perbezaan #antara #Invois #Proforma #dan #Invois #serta #Fungsinya

Bacaan Lainnya

Dalam dunia perniagaan yang kompleks, terdapat dua dokumen penting yang sering mengelirukan ramai usahawan: Invois Proforma dan Invois. Jadi, persoalannya, apakah perbezaannya?

Kedua-dua invois proforma dan invois biasanya berkaitan dengan transaksi dan pembayaran. Walau bagaimanapun, kedua-duanya mempunyai perbezaan besar dalam fungsi dan penggunaan, anda tahu!

Invois Proforma lwn. Invois

Perbezaan antara Invois Proforma dan Invois (Imej oleh InvoiceOwl)

Invois proforma atau biasa dipanggil invois gantian sementara ialah dokumen yang dikeluarkan oleh penjual atau pembekal sebelum ini barangan atau perkhidmatan yang dihantar kepada pelanggan. Jadi, bagaimana ini boleh dilakukan sebelum barangan atau perkhidmatan dihantar?

Anda lihat, invois penggantian sementara dibuat sebagai anggaran bida atau kos. Dokumen ini termasuk butiran produk atau perkhidmatan yang ditawarkan, termasuk harga, kuantiti, kualiti dan butiran lain.

Invois proforma tidak mengikat secara sah, tetapi hanya memberikan penerangan kepada pelanggan tentang perkara yang diharapkan daripada transaksi. Dokumen ini juga biasa digunakan pada peringkat awal rundingan sebagai langkah pertama dalam transaksi perniagaan.

Baca juga :  Apakah "E-Invois" dan Faedahnya untuk Transaksi

Manakala invois pula ialah dokumen bil yang dibuat oleh penjual atau pembekal dan dihantar kepada pelanggan selepas barangan atau perkhidmatan dihantar atau disediakan. Anda telah menemui titik perbezaan, bukan?

Invois ini mengandungi butiran yang berkaitan dengan transaksi, seperti harga barang atau perkhidmatan, jumlah, tarikh penghantaran dan syarat pembayaran. Nah, dokumen ini mempunyai kuasa undang-undang dan berfungsi sebagai permintaan rasmi untuk pembayaran kepada pelanggan.

Jadi, seperti yang dijelaskan di atas, perbezaan yang paling ketara antara invois proforma dan invois adalah dalam masa penerbitan. Invois proforma dikeluarkan sebelum barangan atau perkhidmatan dihantar, manakala invois dikeluarkan selepas barangan atau perkhidmatan diterima oleh pelanggan.

Baca juga: Bagi anda ahli perniagaan, anda harus tahu apa itu invois proforma!

Mengapa anda perlu memahami perbezaan antara keduanya?

Berikut ialah beberapa sebab mengapa anda perlu memahami perbezaan antara invois proforma dan invois perniagaan, termasuk:

Baca juga :  Cara Jadi Agen Pulsa Dan Kuota Agustus 2019

Membantu Anda Menjalankan Transaksi Perniagaan dengan Lebih Cekap

Sebaik sahaja anda memahami perbezaan antara kedua-duanya, anda boleh menentukan bila sesuai untuk mengeluarkan invois proforma sebagai tawaran awal kepada bakal pelanggan dan masa untuk mengeluarkan invois sebagai permintaan pembayaran rasmi.

Memahami invois interim juga membantu anda merancang aliran tunai masa hadapan dengan menyediakan anggaran kos dan hasil yang dijangkakan daripada urus niaga. Sementara itu, invois menyediakan data yang tepat tentang jumlah yang akan diterima selepas barangan atau perkhidmatan dihantar.

Untuk Mengelakkan Salah Faham dengan Rakan Niaga

Pasti anda tidak mahu merosakkan hubungan anda dengan rakan niaga anda hanya kerana salah faham tentang dokumen? Jadi, pemahaman anda tentang kedua-dua dokumen ini juga akan membantu anda mengelakkan salah faham dengan rakan kongsi perniagaan, anda tahu!

Sebabnya, dalam konteks rundingan atau perjanjian perniagaan, anda mesti mempunyai persefahaman yang sama dengan rakan kongsi perniagaan anda mengenai dokumen kedua-duanya supaya tiada ketidakpadanan dalam jangkaan dan kewajipan transaksi dalam transaksi perniagaan anda .

Bantu Anda Mematuhi Undang-undang yang Terpakai

Ini kerana invois adalah mengikat secara sah sebagai permintaan rasmi untuk pembayaran, jadi adalah penting bahawa invois tersebut dikeluarkan dengan betul dan mengikut peruntukan undang-undang yang berkenaan.

Baca juga :  Cara Memilih Perkhidmatan Import Borong Dipercayai di Indonesia

Oleh itu, anda juga boleh memastikan bahawa hak undang-undang anda dilindungi dan kewajipan pembayaran daripada pelanggan boleh dikuatkuasakan. Di samping itu, pemahaman ini juga membina kepercayaan pelanggan apabila anda menunjukkan profesionalisme dan konsistensi dalam urus niaga perniagaan.

Ini ialah penjelasan tentang perbezaan antara invois proforma dan invois perniagaan. Pemahaman ini membolehkan anda melakukan perancangan kewangan yang lebih baik, menetapkan syarat pembayaran yang betul dan banyak lagi.

Baca juga: Contoh Mencipta Invois Proforma Mudah untuk Perniagaan Anda

Eits, tetapi ada cara yang lebih praktikal, di sini! Penyelesaiannya, gunakan sahaja Paper.id! Nikmati kemudahan mencipta invois digital dengan pelbagai pandangan profesional. Anda juga boleh menggunakannya dengan lebih pantas kerana anda boleh menggunakannya terus pada e-seal asal!

Ayuh, apa tunggu lagi? Daftar perniagaan anda hari ini dan nikmati semua ciri yang tersedia di Paper.id hanya dengan mengklik di bawah!

Pos terkait