Pembiayaan Modal Perniagaan MSME: Cabaran dan Penyelesaian

Rejekipulsa.com – Pembiayaan Modal Perniagaan MSME: Cabaran dan Penyelesaian

#Pembiayaan #Modal #Perniagaan #MSME #Cabaran #dan #Penyelesaian

Bacaan Lainnya

Mendapatkan pelabur untuk modal perniagaan MSME masih menjadi salah satu masalah yang sering dihadapi oleh usahawan yang ingin memulakan atau mengembangkan perniagaan mereka.

Sebahagian daripada mereka bergantung pada simpanan peribadi pada awalnya, tetapi apabila tiba masanya untuk berkembang, usahawan memerlukan pembiayaan tambahan.

Biasanya, apabila anda mendengar perkataan pembiayaan MSME, anda mungkin segera fokus kepada bank. Bagaimanapun, sesetengah pemain PKS sukar untuk memohon modal perniagaan daripada bank dan akhirnya membatalkannya.

Namun, adakah sebab lain di sebalik keengganan mereka memohon pembiayaan modal perniagaan daripada bank?

Baca juga: Pembiayaan Modal Kerja vs. Pembiayaan Modal Perniagaan: Perbezaan dan Kelebihan Setiap

Jumlah UMKM di Indonesia

Menurut CNBC Indonesia, data Kementerian Koperasi dan Perusahaan Kecil dan Sederhana mencatatkan terdapat 8.71 juta unit MSME sepanjang 2022.

Provinsi Jawa Barat mendahului dengan jumlah 1.49 juta UMKM, diikuti Jawa Tengah dengan 1.45 juta, dan DKI Jakarta dengan kira-kira 656 unit.

Baca juga :  Daftar Jual Pulsa All Operator Murah Mei 2019

Di Indonesia, PKS sendiri telah berjaya menyumbang 90% aktiviti perniagaan dan mewujudkan lebih daripada 50% pekerjaan di seluruh dunia, serta menyumbang 60.3% kepada KDNK.

Justeru, tidak hairanlah kerajaan berharap UMKM menjadi perisai dan penolong bagi Indonesia mengelak kemelesetan ekonomi.

Sebab Tidak Memohon Bantuan Perniagaan MSME kepada Bank

Perniagaan PKS ini diusahakan oleh mereka yang berbeza latar belakang, daripada petani, nelayan, wanita di kampung dan kawasan bandar, sehinggalah mungkin bekas pekerja pejabat yang terjejas akibat pandemik korona.

Bagaimanapun, kebanyakan mereka tidak mempunyai akses kepada pembiayaan modal PKS daripada kerajaan.

Bank Indonesia menyatakan bahawa kira-kira 60% hingga 70% pemain sektor PKS tidak mempunyai akses kepada pembiayaan daripada bank, menyukarkan mereka untuk memohon pembiayaan untuk PKS. Berikut adalah satu lagi sebab;

1. Aset minimum untuk dipertimbangkan untuk menyediakan modal

Umumnya, bank akan meminta cagaran atau jaminan untuk membiayai perniagaan kecil, biasanya dalam bentuk rumah, tanah, ladang atau aset lain.

Malangnya, tidak ramai PKS yang mempunyai aset yang mencukupi untuk menyokong permohonan modal perniagaan yang ingin diperoleh daripada bank, sehingga akhirnya terpaksa mencari alternatif lain.

2. Kurang bergaul

Seperti yang anda sedia maklum, tidak semua bank mempunyai cawangan di kawasan terpencil di Indonesia, jadi sukar untuk mereka berinteraksi dengan perkhidmatan kewangan atau dana yang benar-benar boleh diperoleh oleh PKS.

Baca juga :  Menyediakan Beragam Metode Pembayaran, Untung Untuk Bisnis

Inilah punca usahawan IKS di kampung tidak mengetahui maklumat lengkap mengenai prosedur dan syarat yang diperlukan untuk memohon pembiayaan.

3. Prosedur yang sukar dan memakan masa

Ramai pemain PKS berasa amat sukar dalam proses mendapatkan dana PKS daripada bank. Proses ini juga boleh mengambil masa yang agak lama, mungkin berminggu-minggu atau berbulan-bulan kerana ia memerlukan penilaian daripada pihak bank untuk memastikan pemohon adalah orang yang betul dan mempunyai risiko yang minimum.

Selain itu, bukan mudah juga untuk sentiasa memenuhi keperluan dana ini. Sebabnya, bank biasanya memerlukan pelaku perniagaan menyediakan dokumen atau dokumentasi undang-undang yang sering tidak dimiliki oleh banyak perniagaan tidak formal.

4. Tiada perkhidmatan untuk kredit bayaran yang kecil

Kebiasaannya PKS tidak memerlukan modal yang banyak, mereka hanya memerlukan modal yang kecil untuk memastikan perniagaan mereka berjalan.

Mungkin sumber atau aliran tunai mereka tidak mencukupi untuk membayar balik dana kecil untuk tempoh masa tertentu, atau sememangnya modal perniagaan yang mereka perlukan tidak besar.

Baca juga :  Jual Voucher Tv Online Termurah Mei 2019

Namun, masalahnya ialah kebanyakan bank tidak menyediakan pembiayaan di bawah 25 juta. Oleh itu, beberapa pemain MSME memilih untuk memohon pembiayaan dalam aplikasi Fintech.

Pemain MSME beralih kepada platform Fintech kerana aplikasi ini memudahkan mereka mendapatkan dana kecil.

Baca juga: Bagaimana untuk mengatasi aliran tunai yang buruk dengan pembiayaan modal teroka

Jadi, itu adalah perbincangan lengkap tentang sebab mengapa MSME memilih untuk tidak memohon pembiayaan daripada bank dan mula mencari dan menggunakan aplikasi Fintech untuk membiayai perniagaan mereka.

Bagi anda yang sedang bergelut mencari dana, jangan risau. RejekiPulsa sedia membantu anda mendapatkan dana yang anda perlukan. RejekiPulsa mempunyai banyak pilihan dan perkhidmatan untuk memudahkan pencarian dana perniagaan, termasuk ciri pembiayaan invois.

Anda boleh mendapatkan dana untuk disediakan terlebih dahulu sebelum bil anda, supaya aliran tunai anda lebih terjamin dan lancar untuk pembelian bahan mentah atau perkara lain.

Bukan itu sahaja, anda juga boleh menggunakan ciri Pay Later dari RejekiPulsa, jadi anda tidak perlu takut untuk membuat pembayaran lewat kepada pembekal dan tentunya menjaga kepercayaan pembekal terhadap perniagaan anda.

Ayuh, apa tunggu lagi, gunakan RejekiPulsa!

Pos terkait