Pembayaran Lewat: Cabaran Besar untuk Usahawan Berkembang

Rejekipulsa.com – Pembayaran Lewat: Cabaran Besar untuk Usahawan Berkembang

#Pembayaran #Lewat #Cabaran #Besar #untuk #Usahawan #Berkembang

Bacaan Lainnya

Salah satu cabaran yang dihadapi oleh pemilik perniagaan dalam hal pembayaran ialah pembayaran lewat. Malah, ia masih berlaku hari ini, dengan 54% usahawan di seluruh dunia mengalaminya, walaupun selepas wabak itu berakhir, menurut Forward.

Ini menunjukkan bahawa masalah ini agak kompleks. Jika ia tidak ditangani dengan segera, kesannya akan menjadi seperti bola salji, secara beransur-ansur berkembang yang akan menjejaskan perkembangan perniagaan anda.

Sebab Mengapa Pembayaran Perniagaan Sering Terlewat

Pertama sekali, kita perlu tahu sebab-sebab pembayaran masih kerap lewat, walaupun kita diberi tempo dan peraturan yang jelas. Melaporkan daripada avidxchange, sebabnya ialah:

 • Aliran tunai pasangan bermasalah
  Sebab pertama ialah masalah aliran tunai pembeli. Mereka bergelut untuk mempunyai dana yang mencukupi untuk membayar invois. Akibatnya, mereka meminta lebih banyak masa di luar perjanjian yang akhirnya menjejaskan perniagaan anda, seperti kesan domino yang berkembang dan memberi kesan kepada orang lain.
 • Masih menggunakan prosedur manual dan invois fizikal
  Proses pembuatan menghantar invois fizikal (kertas) mengambil masa purata 5 hari. Apatah lagi, jika berlaku di lapangan terdapat faktor yang tidak diduga seperti dokumen rosak/hilang, malah dicuri. Apatah lagi, invois masih akan diproses dan dipadankan oleh rakan kongsi, di mana pembeli hanya akan menerima bayaran pada hari ke-16 mengikut kajian daripada invois.
 • Kaedah pembayaran terhad
  Di Indonesia, masih terdapat banyak pembekal yang hanya menyediakan kaedah tunai dan pemindahan sebagai pilihan pembayaran. Kadang-kadang, ada situasi di mana pemilik perniagaan sebagai pelanggan tidak mempunyai wang yang mencukupi (kerana digunakan untuk pusing ganti operasi atau lain-lain). Jadi, mereka tidak dapat membayar invois tepat pada masanya.
Baca juga :  Membina Amanah Keselamatan dalam Pembayaran Pukal

Baca juga: 5 Petua untuk Menjamin Pengebilan Berjaya

Atas tiga sebab di atas, ia boleh memberi kesan kepada pertumbuhan perniagaan dalam jangka pendek dan panjang. Ini juga telah dibuktikan oleh pelbagai sumber kajian.

Sekuriti Jangka Pendek Selalunya Lewat Dibayar

Dalam jangka pendek, terdapat kesan yang segera dirasai oleh usahawan, seperti:

 • Aliran tunai & operasi terhalang
  Sudah tentu, pembayaran akhir akan secara langsung mempengaruhi aliran tunai dan operasi perniagaan. Dana yang sepatutnya diterima dan diperuntukkan untuk keperluan operasi mungkin dihadkan. Pemilik perniagaan sering mengurangkan ini dengan menggunakan dana rizab, atau mereka mendapatkan balik wang daripada pembayaran sebelumnya untuk memenuhi keperluan. Walaupun, ia hanya bertompok-tompok.
 • Keadaan menjadi ketat dan membayar bil sukar diurus
  Keterlambatan pembayaran pemilik perniagaan menyebabkan dia tertekan kerana mengganggu jadual pembayaran beberapa pihak. Mereka tidak mempunyai dana yang mencukupi untuk membayarnya, kerana pembeli belum membayarnya lagi.
Baca juga :  Meet Marketplace Integration, penyelesaian untuk menguruskan berbilang kedai

Sekuriti Jangka Panjang Selalunya Dibayar Lewat

 • Perniagaan berisiko berpindah ke kawasan tersebut
  Dana terhad yang diterima oleh pemilik perniagaan bermakna mereka tidak boleh meningkatkan tahap pengeluaran mereka. Mereka cenderung untuk menghasilkan hanya jumlah barang yang sama untuk jangka panjang, tidak dapat meningkatkan jumlah pengeluaran. Hasilnya, faedah yang diperolehi adalah sama.
 • Pengeluaran barangan terhalang
  Lama kelamaan, pembekal mungkin berhenti menyediakan produk kepada anda jika tiada kejelasan. Kerana sudah tentu pembekal juga memerlukan dana untuk terus beroperasi. Secara automatik, ini boleh menjadikan perniagaan anda tidak produktif, menjejaskan pendapatan anda.
 • Yuran operasi semakin meningkat
  Bukan setakat pembayaran kepada pembekal, bil operasi seperti gaji pekerja, sewa bangunan, elektrik, sewa peralatan pihak ketiga berisiko tidak dibayar.

Ketiga-tiga kesan ini menjadi kesan domino yang berkembang dan boleh menjejaskan perniagaan berisiko bergelut untuk berkembang maju dan muflis. Kerana mereka cenderung untuk memberi tumpuan kepada menggali lubang dan memasang lubang untuk menutup tiang operasi.

Baca juga :  Cara Memilih Reksa Dana Terbaik untuk Pemula - Financially Smart

Pendigitalan Invois & Pembayaran sebagai Penyelesaian

Masalah di atas tidak akan berlaku selagi proses pengebilan perniagaan anda berjalan dengan berkesan dan cekap. Daripada menguruskan invois, pembayaran hingga merekod transaksi, semua pos boleh dikendalikan dengan lancar dan telus untuk semakan.

Baca juga: 7 Kaedah Pengebilan Berkesan untuk Mendapatkan Pelanggan Membayar Tepati Masa

Tetapi, bagaimana jika ketiga-tiga perkara ini boleh dikendalikan oleh satu platform. Ya, jawapannya ialah RejekiPulsa. Dengan RejekiPulsa, terdapat ciri yang tersedia untuk membantu anda dengan pengebilan:

 • Invois adalah digital dan boleh dihantar melalui WhatsApp/Emel/SMS
  Buat invois daripada telefon bimbit atau desktop anda. Kemudian ia boleh dihantar melalui tiga kaedah di atas. Cepat sampai dan dokumen tidak akan rosak/hilang.
 • 30+ kaedah pembayaran tersedia
  Pembeli boleh membayar menggunakan pelbagai kaedah, termasuk kad kredit. Mereka boleh mendapatkan masa tambahan.
 • Urus niaga direkodkan secara automatik
  Setiap transaksi yang berlaku direkodkan terus dan data boleh dilihat dari telefon bimbit. Pemilik perniagaan boleh mengetahui keuntungan yang mereka akan perolehi dalam tempoh masa tertentu.

Proses pengebilan berjalan dengan lebih cekap, jadi pembayaran boleh diterima tepat pada masanya. guna percuma SEKARANG dengan mengklik butang di bawah

Catatan terkini Daniel Nugraha (lihat semua)

Pos terkait