Meningkatkan Kesedaran Jenama Melalui Media Sosial

Rejekipulsa.com – Meningkatkan Kesedaran Jenama Melalui Media Sosial

#Meningkatkan #Kesedaran #Jenama #Melalui #Media #Sosial

Bacaan Lainnya

Meningkatkan kesedaran jenama boleh dilakukan dalam pelbagai cara. Daripada menggunakan logo, tagline atau slogan menarik yang jelas dan mudah diingati, bekerjasama dengan syarikat lain dalam usaha mencapai setiap khalayak, sehinggalah menggunakan platform tinjauan untuk mengetahui ciri-ciri pengguna yang kami sasarkan dengan lebih terperinci sebagai langkah pertama dalam strategi untuk meningkatkan kesedaran jenama.

Pada asasnya, kesedaran jenama ialah kesedaran pengguna untuk mengetahui jenama atau jenama tertentu. Kesedaran jenama adalah penting kerana ia boleh menjangkau pengguna baharu, mendapatkan kepercayaan pengguna dan membina kesetiaan daripada pengguna terhadap produk atau perkhidmatan kami. Selain itu, jumlah pesaing yang ramai menjadi cabaran kepada jenama untuk lebih dikenali dan menjadi pilihan pertama pengguna.

Baca juga :  Harga Grosir Pulsa Murah Update Mei 2019

Baca juga: 4 Cara Tingkatkan Jualan Melalui Media Sosial

Meningkatkan kesedaran jenama melalui media sosial juga tidak kurang pentingnya, memandangkan penggunaan media sosial tidak dapat dipisahkan daripada aktiviti harian kita.

Jadi, apakah fakta tentang trend media sosial semasa?

Tinjauan Jakpat mengenai Laporan Trend Hiburan Mudah Alih & Media Sosial Indonesia – Semester 1 2023 menunjukkan penggunaan media sosial YouTube dan Instagram cenderung menurun berbanding tahun lepas walaupun kedua-duanya masih merupakan media sosial yang paling banyak digunakan, diikuti Facebook, Tiktok, dan lain lain.

Sebanyak 36% pengguna mengakses media sosial untuk tidak berasa ketinggalan daripada berita semasa atau trend baharu. Selain itu, 34% pengguna memilih Instagram sebagai yang paling sesuai untuk mencari katalog produk dan perkhidmatan serta berhubung dengan perkhidmatan pelanggan. Kemudian, dari segi mencari cadangan produk dan perkhidmatan, Tiktok berada di tempat pertama dengan 28%. Sementara itu, apabila ia datang untuk mencari ulasan produk dan perkhidmatan, YouTube adalah pilihan pertama dengan 33%.

Baca juga :  4 Faedah E-Invois dalam Meningkatkan Kecekapan Prestasi Pasukan

Melihat arah aliran media sosial daripada tinjauan, anda boleh mengambil langkah berikut untuk meningkatkan kesedaran jenama melalui media sosial.

Fokus pada Penggunaan Media Sosial dan Perancangan Kandungan

Pilih media sosial yang paling berpengaruh untuk perniagaan anda mengikut pasaran sasaran anda. Sebabnya, setiap media sosial mempunyai jenis dan bilangan pengguna yang berbeza dari setiap generasi. Selepas itu, anda boleh membuat kandungan yang disesuaikan dengan ciri pengguna.

Contohnya, jika Gen Z ialah pasaran sasaran perniagaan anda, gunakan media sosial Twitter dan Instagram. Sementara itu, dari segi kandungan, menurut tinjauan Jakpat, kandungan video pendek adalah satu bentuk kandungan yang biasa digunakan oleh pengguna, dan paling mudah dikenal pasti dengan Gen Z. Kandungan video pendek di Instagram adalah kegemaran Gen Z, manakala Milenium. dan Jen. X jumpa video pendek yang mereka suka di YouTube. .

Gunakan Ulasan Profesional

Anda boleh menggunakan ulasan profesional dalam kedua-dua bidang perniagaan anda. Ia boleh meningkatkan kepercayaan dan kesedaran jenama kerana ia mempunyai kaitan dengan perniagaan anda.

Baca juga :  Bisnis Pulsa Elektrik All Operator Murah Mei 2019

Baca juga: Strategi Pemasaran Media Sosial: 3 Jenama dengan Kempen Paling Unik

Manfaatkan Pengiklanan Berbayar sepenuhnya

Gunakan ciri pengiklanan berbayar yang disediakan oleh setiap media sosial. Cipta kandungan yang menarik, ringkas tetapi jelas tentang perniagaan anda.

Selepas menggunakannya, anda akan melihat betapa berpengaruhnya iklan yang anda buat. Selain itu, anda juga boleh menentukan jenis kandungan pengiklanan yang mempunyai kesan tertinggi, dan anda boleh mencipta corak yang serupa untuk iklan berikutnya.

Itu salah satu cara untuk meningkatkan kesedaran jenama melalui media sosial yang boleh anda cuba. Adalah penting untuk mengenal pasti pasaran sasaran anda terlebih dahulu, tempat mereka menggunakan media sosial paling kerap, dan jenis kandungan yang mereka suka.

*Artikel ini adalah hasil kerjasama antara Jakpat dan RejekiPulsa

Catatan terkini Daniel Nugraha (lihat semua)

Pos terkait