Meet Marketplace Integration, penyelesaian untuk menguruskan berbilang kedai

Rejekipulsa.com – Meet Marketplace Integration, penyelesaian untuk menguruskan berbilang kedai

#Meet #Marketplace #Integration #penyelesaian #untuk #menguruskan #berbilang #kedai

Bacaan Lainnya

Apakah Integrasi Pasaran?

Berdasarkan penjelasan daripada E-Tailize, integrasi pasaran ialah proses menghubungkan lebih daripada satu e-dagang dan pasaran supaya mereka boleh menyegerakkan katalog produk, memproses pesanan dan menghantar produk.

Jika anda biasanya melakukannya secara manual untuk setiap kedai, ia berbeza dengan perkhidmatan e-dagang ini, di mana anda boleh menyambungkan akaun kedai anda yang berbeza dalam satu sistem. Dengan penyepaduan pasaran, anda boleh mendapatkan semula, menambah, memadam dan menyegerakkan data pada produk, pesanan, pelanggan dan penghantaran di pasaran.

Oleh itu, untuk memudahkan usahawan e-dagang menguruskan perniagaan mereka, sesuatu yang dipanggil aplikasi pengurusan integrasi pasaran telah muncul.

“Jadi apakah maksud aplikasi penyepaduan pasaran?”

Aplikasi integrasi pasaran ialah sistem yang ditawarkan untuk membantu usahawan memudahkan setiap proses menjalankan perniagaan. Kemudian, semua aktiviti perniagaan yang datang dari semua pasaran akan diuruskan melalui hanya satu papan pemuka.

Baca juga :  5 Cara Mendapatkan Media Partner Untuk Bisnis

Dengan cara itu, anda tidak perlu bersusah payah mengurus kedai dari setiap pasaran secara manual.

Baca juga: 3 Kaedah Pembayaran Dalam Talian Paling Digunakan oleh eCommerce

Faedah Menggunakan Aplikasi Integrasi Pasaran

Faedah Menggunakan Integrasi Pasaran (Sumber: Unicommerce)

Kami sebelum ini telah membincangkan maksud integrasi pasaran dan faedahnya. Jadi, sekarang apakah faedah menggunakan aplikasi pengurusan integrasi pasaran?

Di bawah, terdapat beberapa faedah yang boleh anda perolehi jika anda menggunakan perisian penyepaduan pasaran. Ayuh, kita lihat!

1. Memudahkan akses kepada semua data

Kelebihan pertama menggunakan aplikasi pengurusan integrasi pasaran ialah kemudahan akses kepada semua data yang berkaitan dengan kedai dalam talian. Daripada pesanan produk, produk, kategori, inventori, data pelanggan, status penghantaran pelanggan, kepada pelaporan perniagaan.

Semua data ini sememangnya sangat penting apabila menjalankan perniagaan dan menyediakan perkhidmatan.

2. Operasi perniagaan yang lebih baik

Perisian pengurusan pasaran juga boleh memberi manfaat kepada perniagaan dalam menjalankan operasi perniagaan. Kerana, anda boleh mengurus semua keperluan kedai anda dengan hanya satu papan pemuka.

Secara amnya, jika anda mempunyai kedai pasaran, anda perlu menambah produk, seperti imej, penerangan, kategori produk, dsb. secara manual. Bagaimana jika anda mempunyai berbilang produk dan lebih daripada 2 kedai?

Baca juga :  3 Petua Penting untuk Menghantar Invois dan Contoh E-mel

Sudah tentu, ia akan mengambil masa dan tenaga, kerana anda perlu menambahnya satu demi satu. Tetapi ia berbeza apabila menggunakan aplikasi pengurusan pasaran, anda hanya memasukkan imej sekali, kemudian anda boleh terus mengedarkannya ke semua kedai di pasaran yang berbeza.

Tidak perlu risau tentang perbezaan dalam kategori produk di setiap pasaran, kerana ia dipetakan mengikut peraturan pasaran. Bukan itu sahaja, perisian ini akan membantu anda dalam pengurusan stok masa nyata. Salah satunya boleh didapati penyegerakan stok (stok penyegerakan) secara automatik.

Sebagai contoh, anda menjual di Lazada, Rejeki Pulsa dan Tokopedia dan anda mempunyai 10 item dalam stok di setiap kedai. Kemudian seorang pelanggan membeli 2 pcs dari Tokopedia. Jadi, stok barang di Rejeki Pulsa dan Lazada secara automatik berkurangan sebanyak 2 pcs tanpa perlu anda tukar.

Baca Juga: Baru memulakan perniagaan e-dagang? Ini adalah 5 Cara Berkesan untuk Menjana Keuntungan Perniagaan Anda dengan Pantas!

3. Proses pesanan dalam satu papan pemuka sahaja

Kelajuan pemprosesan pesanan ialah kunci untuk menjalankan perniagaan, berikut ialah satu lagi kelebihan pengurusan penyepaduan pasaran. Di mana, ia memudahkan proses penghantaran barangan kepada pelanggan, kerana semuanya boleh diproses dari hanya satu papan pemuka.

Baca juga :  Ikuti Balapan PPKM dan Dapatkan Total Hadiah Jutaan Rupiah! - RejekiPAY Indonesia

Sebagai contoh, terdapat 50 pesanan masuk di Rejeki Pulsa dan 50 pesanan di Tokopedia. Jika anda biasanya perlu memprosesnya secara individu di setiap pasaran, kini anda boleh memprosesnya terus dalam hanya satu papan pemuka, menjimatkan lebih banyak masa dan tenaga.

4. Tingkatkan Jualan Pasaran

Akhir sekali, anda boleh meningkatkan jualan di semua pasaran. Lebih banyak pasaran yang anda hubungkan, lebih ramai pelanggan yang anda akan dapat perolehi supaya potensi perniagaan anda akan lebih besar. Terutamanya selepas anda melaksanakan perkhidmatan yang stabil sambil menjangkau khalayak yang lebih luas.

Salah satu sistem integrasi pasaran yang boleh anda gunakan ialah platform omnichannel. Ia bukan sahaja menghubungkan antara pasaran, tetapi anda juga boleh menyepadukan kedai dalam talian dan tapak web perdagangan sosial. Ciri yang ditawarkan juga lebih lengkap, anda boleh membalas sembang pelanggan dan menyambung ke kedai luar talian (fizikal) menggunakan perisian POS.

*Artikel ini adalah hasil kerjasama antara Jubli dan RejekiPulsa

Pos terkait