Mari Memahami 7P Pemasaran, Strategi Pemasaran Asas

Rejekipulsa.com – Mari Memahami 7P Pemasaran, Strategi Pemasaran Asas

#Mari #Memahami #Pemasaran #Strategi #Pemasaran #Asas

Bacaan Lainnya

Seperti lautan, dunia perniagaan tidak berputus asa dengan persaingan. Sementara itu, memahami strategi pemasaran adalah seperti “kompas” yang berguna untuk anda mengharungi gelombang yang tidak dijangka.

Bercakap tentang strategi pemasaran, contohnya ialah strategi Pemasaran 7P. Seperti namanya, terdapat 7 pembolehubah penting dalam strategi pemasaran ini. Strategi pemasaran ini bukan sahaja untuk syarikat besar, malah syarikat kecil pun boleh melaksanakannya, tau!

Untuk pemahaman yang lebih baik, berikut adalah penjelasan 7Ps of Marketing. Dengar dengan teliti sehingga ke bawah, OK!

Apakah itu Strategi Pemasaran 7P

Malah, istilah strategi pemasaran 7P adalah asas yang harus anda gunakan sebagai penanda aras awal semasa menjalankan perniagaan. Khas untuk anda UKM yang jumlahnya semakin meningkat setiap hari di Indonesia.

Jadi, dalam dunia perniagaan yang sangat dinamik dan persaingan yang semakin sengit, mempunyai asas yang kukuh adalah kunci utama untuk mencapai kejayaan pemasaran. Inilah sebabnya mengapa konsep pemasaran 7P sangat penting dan penting untuk anda fahami.

Baca juga: 7 Strategi Pemasaran E-mel untuk Meningkatkan Jualan Anda

Pembolehubah Strategi Pemasaran 7P

Berikut ialah penjelasan mengenai tujuh pembolehubah dalam strategi pemasaran 7P:

produk (Produk)

Sebagai seorang usahawan, anda mempunyai tanggungjawab untuk mencipta produk atau perkhidmatan yang boleh diterima oleh pelanggan. Proses membina produk yang kukuh melibatkan pemahaman mendalam tentang pasaran sasaran, anda tahu.

Bagaimanakah produk anda akan menyelesaikan masalah atau meningkatkan kehidupan pelanggan anda? Adakah produk anda menyediakan penyelesaian unik atau ciri khas yang membezakannya daripada pesaing?

Soalan-soalan ini akan membimbing anda dalam mereka bentuk produk yang boleh mencapai pasaran.

Anda boleh mulakan dengan menjalankan penyelidikan yang mendalam untuk mengetahui masalah atau kekurangan yang dihadapi oleh pasaran sasaran anda. Selepas itu, bangunkan produk anda dengan cara yang memberikan penyelesaian unik kepada masalah tersebut.

Tambahan pula, anda juga boleh menambah ciri atau nilai tambah yang membezakan produk anda daripada pesaing. Adakah terdapat ciri atau teknik istimewa yang menjadikan produk anda lebih menarik kepada pelanggan?

Baca juga :  Apakah "E-Invois" dan Faedahnya untuk Transaksi

harga (Harga)

Harga adalah keputusan yang sangat penting. Kamu tahu kenapa? Dalam erti kata lain, kerana harga bukan sahaja mencerminkan kos pengeluaran, tetapi juga faktor seperti nilai yang dirasakan, strategi harga pesaing, dan tahap permintaan pasaran. Ingat, harga yang betul boleh menjejaskan imej jenama dan kuasa beli pelanggan anda, tau!

Contohnya, anda mempunyai perniagaan yang menjual produk fesyen berkualiti tinggi. Jika anda menetapkan harga anda terlalu rendah, pelanggan mungkin meragui kualiti produk anda. Mereka akan menganggap produk anda tidak berkualiti malah dianggap palsu.

Sebaliknya, jika anda menetapkan harga anda terlalu tinggi, ia juga boleh menyebabkan pelanggan keberatan untuk membeli, terutamanya jika jenama anda tidak dikenali di pasaran. Oleh itu, penentuan harga pasaran boleh dianggap sebagai “seni” yang melibatkan banyak pertimbangan.

Tambahan pula, terdapat banyak strategi penetapan harga yang bersifat bermusim atau tetap dengan unsur psikologi seperti penetapan harga ganjil genap, harga dibuat menggunakan nombor ganjil untuk mendapatkan rasa murah seperti Rp . 499,000,- atau meningkat sedikit menjadi nombor genap tanpa mencapai had atas persepsi harga, seperti IDR 478,000.

tempat

Kawasan ini berkait rapat dengan pengedaran dan ketersediaan produk anda. Di manakah produk anda akan dijual? Adakah ia akan dijual melalui kedai fizikal, dalam talian, atau adakah ia melibatkan kedua-duanya? Lokasi yang strategik akan membantu produk anda mudah diakses oleh pasaran sasaran anda.

Contohnya, jika anda ingin menjual produk anda di kedai fizikal, pilih lokasi yang boleh meningkatkan peluang produk anda mudah ditemui oleh pelanggan, seperti di kawasan lalu lintas tinggi atau di pusat membeli-belah.

Walau bagaimanapun, dalam era digital hari ini, membuka kedai dalam talian atau menjual melalui platform e-dagang boleh membawa produk anda ke jangkauan yang lebih luas, walaupun tidak terhad oleh sempadan geografi. .

Kenaikan Pangkat (Promosi)

Nah, promosi ini juga sangat penting kerana ia merangkumi semua aktiviti anda untuk memaklumkan, mendidik dan mempengaruhi pelanggan tentang produk anda. Ini boleh menjadi pengiklanan, kempen media sosial, pemasaran kandungan, dan sebagainya.

Sebagai contoh, anda mempunyai jenama kosmetik yang mempunyai bahan semula jadi dan tiada bahan kimia berbahaya. Jadi, anda boleh mempromosikannya di media sosial dengan berkongsi kandungan pendidikan tentang bahan semula jadi yang digunakan dalam produk anda, serta memberikan pandangan tentang cara produk anda mesra alam.

Baca juga :  Harga Pulsa Bolt Murah Mei 2019

Orang (Orang)

Orang termasuk semua orang yang terlibat dalam perniagaan anda, kedua-dua pekerja dan pelanggan. Atas sebab ini, anda mesti memastikan bahawa setiap orang yang terlibat, seperti pekerja, mempunyai kemahiran dan pengetahuan yang mencukupi untuk memberikan pengalaman yang baik kepada pelanggan.

Agar pekerja menjadi cekap, anda boleh menyokong mereka dengan latihan yang sesuai untuk meningkatkan kemahiran mereka dengan berinteraksi dengan pelanggan dan menyediakan penyelesaian yang berkesan.

Sebagai contoh, anda mempunyai restoran yang ingin memberikan pengalaman makan yang tidak dapat dilupakan untuk pelanggan. Oleh itu, anda boleh menjalankan latihan khas yang mengajar pekerja cara berinteraksi dengan pelbagai jenis pelanggan, baik yang cerewet mahupun yang lebih introvert.

Proses (Proses)

Proses merujuk kepada langkah-langkah yang diperlukan untuk menyediakan produk atau perkhidmatan kepada pelanggan, termasuk prosedur dan dasar yang dilaksanakan dalam menjalankan perniagaan.

Dengan proses yang cekap, ia dapat membantu anda menjimatkan masa dan wang, serta meningkatkan kepuasan pelanggan. Nah, proses ini juga termasuk cara komunikasi dalaman berfungsi dalam perniagaan anda.

Bukti Fizikal (Bukti Fizikal)

Ini termasuk semua bukti yang pelanggan boleh lihat, rasa atau terima yang akan membuktikan betapa baiknya produk atau perkhidmatan anda. Contohnya mungkin suasana kedai, peralatan yang digunakan, atau penampilan pekerja.

Menggabungkan Tujuh Pembolehubah

Tujuh pembolehubah Pemasaran 7P tidak boleh berdiri sendiri, anda tahu, tetapi berinteraksi antara satu sama lain dan membentuk asas strategik yang komprehensif.

Sebagai contoh, produk anda yang dibangunkan dengan baik harus mencerminkan harga yang berpatutan dan dipromosikan dengan cara yang konsisten dengan nilai yang diberikannya. Selain itu, apabila memilih lokasi, anda harus mempertimbangkan sifat produk dan pilihan pelanggan.

Sebagai contoh, jenama “AQUA” boleh memberikan gambaran konkrit tentang cara tujuh pembolehubah ini berinteraksi antara satu sama lain:

  • produk: AQUA ialah jenama air minuman dalam botol yang terkenal dengan kualiti dan kebersihannya. Produk mereka terdiri daripada saiz botol yang berbeza, dari 330ml hingga 5 liter.
  • Harga: Mereka menawarkan harga yang sangat berpatutan untuk semua varian, membolehkan produk mereka boleh diakses oleh segmen pasaran yang berbeza, daripada orang awam kepada pelanggan yang lebih arif dalam kesihatan, anda tahu.
  • tempat: AQUA boleh diletakkan hampir di mana-mana sahaja. Produk mereka boleh didapati di kedai runcit, pasar raya, restoran, dan juga penjual jalanan. Ketersediaan ini membolehkan pelanggan mendapatkan air minuman dalam botol dengan mudah tanpa kesukaran.
  • promosi: Mereka menggunakan strategi promosi yang memfokuskan pada kebersihan, kualiti dan kesihatan. Mereka sering menumpukan pada iklan yang mempamerkan proses rawatan air termaju mereka dan kebersihan produk mereka.
  • Orang: Kakitangan AQUA terutamanya yang berinteraksi secara langsung dengan pelanggan seperti pemandu penghantaran sudah terbiasa memberikan perkhidmatan yang mesra dan profesional.
  • Proses: Proses AQUA dari segi pengurusan dan pengedaran stok sentiasa konsisten dalam memastikan ketersediaan produk di pelbagai tempat jualan.
  • Bukti fizikal: Botol AQUA direka dengan baik dan mempunyai identiti jenama yang unik. Ini mewujudkan bukti fizikal yang menunjukkan kualiti produk mereka.
Baca juga :  5 Faedah Tinjauan untuk Pembangunan Perniagaan | Blog Paper.id

Baca juga: Apakah Pemasaran Komuniti?: Pemasaran untuk Pemula

Kesimpulan

Dalam era perubahan pesat dan keperluan pelanggan yang sentiasa berkembang, konsep Pemasaran 7P kekal relevan sebagai panduan utama. Dengan memahami dan menggabungkan tujuh pembolehubah ini dengan bijak, diharap perniagaan anda dapat membangunkan strategi pemasaran yang kukuh dan bersepadu.

Bercakap tentang strategi pemasaran, jangan lupa tentang kaedah pembayaran. Dalam persekitaran perniagaan yang semakin digital, kaedah pembayaran telah menjadi sebahagian daripada pengalaman transaksi untuk pelanggan.

Oleh itu, cuba gunakan RejekiPulsa. Salah satu platform pengebilan dan pembayaran antara perniagaan yang boleh digunakan oleh PKS dalam syarikat besar. Dengan RejekiPulsa, transaksi anda dengan kedua-dua pelanggan dan pembekal boleh menjadi lebih mudah, anda tahu.

Anda boleh menggunakan sebarang kaedah pembayaran, daripada pindahan wang melalui bank, E-Dompet, Akaun Maya, E-Dagang hingga kad kredit yang membolehkan pelanggan anda mendapat tempoh pembayaran tambahan sehingga 45 hari!

Bagaimana, menarik, bukan? Ayuh, daftarkan perniagaan anda di RejekiPulsa dengan segera dan nikmati semua ciri dengan mengklik pada sepanduk di bawah. PERCUMA!

Pos terkait