Ketahui Spin Off Dan Perbezaan Antara Split Off

Rejekipulsa.com – Ketahui Spin Off Dan Perbezaan Antara Split Off

#Ketahui #Spin #Dan #Perbezaan #Antara #Split

Bacaan Lainnya

Dalam dunia perniagaan, amalan spin off dan split off adalah perkara biasa. Apakah perbezaan antara keduanya?

Perkembangan syarikat dalam dunia perniagaan boleh berlaku dengan cara yang berbeza. Bermula dengan pengembangan perniagaan, memasuki pasaran baharu, penggabungan atau pemisahan perniagaan.

Dalam erti kata lain, penyatuan dua entiti perniagaan dipanggil penggabungan, pemerolehan satu perniagaan oleh perniagaan lain dipanggil pemerolehan, manakala pemisahan anak syarikat daripada syarikat induk dipanggil spin off.

Untuk memahami lebih lanjut tentang spin off dalam syarikat dan perbezaan antara spin off dan split off, tonton artikel ini hingga akhir, OK?

Baca Juga: Bajet Asas Syarikat: Faedah dan Cara Menyediakannya

Definisi Syarikat Spin Off

(Foto perpisahan syarikat. Sumber: Freepik.com)

Dalam laporan daripada Investopedia, spin off ialah keadaan di mana syarikat mencipta entiti baharu dengan menjual atau mengagihkan saham baharu perniagaan sedia ada, atau ia dipanggil pelupusan.

Definisi lain menurut Institut Kewangan Korporat, spin off ialah strategi operasi yang digunakan oleh syarikat untuk mewujudkan anak syarikat baharu syarikat induknya.

Keadaan ini berlaku apabila syarikat induk mengasingkan sebahagian daripada operasi perniagaannya kepada entiti baharu dan mengagihkan saham perniagaan baharu kepada pemegang saham utama sedia ada.

Syarikat baharu itu akan memperoleh aset, pekerja atau barisan produk dan teknologi sedia ada daripada syarikat induk.

Harapannya ialah syarikat baharu itu akan mempunyai penilaian yang lebih tinggi sebagai syarikat bebas berbanding kedudukannya sebelum ini sebagai sebahagian daripada syarikat induk.

Untuk rekod, spin off tidak menghapuskan kewujudan syarikat induknya dan syarikat baharu boleh berdiri sendiri tanpa menjadi anak syarikat induknya.

Baca juga :  Agen Pulsa Hp Dan Listrik

Baca juga: Apakah itu 3E? Fahami 5 Faedah untuk Syarikat

Tujuan Spin Off Syarikat

(Imej kerjasama syarikat. Sumber: Freepik.com)

Bagi syarikat induk, tujuan utama spin off adalah sebagai usaha penstrukturan semula.

Sebagai sebahagian daripada strategi perniagaan, syarikat kadangkala perlu mewujudkan entiti baharu untuk meningkatkan prestasi dan nilai syarikat itu sendiri.

Syarikat induk mencipta entiti baharu atas dua sebab. Pertama, peruntukan modal perniagaan menjadi lebih efisien bagi syarikat baharu.

Kedua, untuk meningkatkan pendapatan melalui syarikat baru yang lebih makmur.

Sebaliknya, bagi syarikat baharu, spin off akan sangat menguntungkan.

Ada kalanya dalam syarikat besar, ada jabatan perniagaan yang kurang optimum.

Ini kerana semua polisi perniagaan dikawal oleh syarikat induk.

Sebaik sahaja pemisahan berlaku, syarikat baharu akan mempunyai kawalan penuh ke atas barisan perniagaannya kerana kekangan perniagaan menjadi lebih tertumpu.

Dengan cara itu, perniagaan baharu boleh berinovasi dengan lebih bebas dan menguntungkan.

Baca Juga: Penstrukturan Semula Korporat: Tujuan dan Jenis

Peringkat Pusingan Syarikat

(Imej pentas spin off. Sumber: Freepik.com)

Untuk makluman, syarikat spin off dikawal dalam dua undang-undang iaitu Undang-undang no. 40 Tahun 2007 mengenai Syarikat Liabiliti Terhad, dan Undang-undang No. 21 Tahun 2008 mengenai Perbankan Islam.

Berikut adalah beberapa peringkat spin off syarikat:

1. Persediaan

Spin off bukanlah proses yang mudah. Ini kerana pembentukan syarikat baharu memerlukan proses yang sangat panjang.

Hanya menubuhkan syarikat (PT) dari awal memerlukan persiapan dan permit yang panjang, apatah lagi membina syarikat baharu daripada sumber sedia ada.

Untuk persediaan awal, syarikat mesti membuat rancangan pemisahan. Draf tersebut boleh disiarkan dalam akhbar supaya boleh disampaikan kepada pihak berkepentingan yang lain.

Baca juga :  Agen Pulsa Paling Murah Dan Terpercaya

Sebelum perpisahan, perlu diadakan RUPS untuk mendapatkan persetujuan pemegang saham.

Sekiranya terdapat pemegang saham yang membantah rancangan pemisahan syarikat, ia mesti diselesaikan selewat-lewatnya 14 hari selepas pengumuman GMS.

Sehingga perbezaan pendapat diselesaikan, tiada spin off boleh berlaku.

2. Pelaksanaan RUPS

GMS diadakan untuk membuat keputusan muktamad mengenai pelan spin off. Oleh itu, RUPS mesti dihadiri oleh sekurang-kurangnya tiga perempat daripada semua pemegang saham.

Jika tidak dipenuhi, keputusan dibuat dengan mengundi. Jika percubaan ini tidak berjaya, spin off tidak boleh dilakukan.

Baca Juga: Syor Nama Syarikat Yang Bagus dan Mudah

3. Proses Spin Off

Sekiranya pelan spin off diluluskan, proses pemisahan syarikat boleh dijalankan.

Syarikat baharu dengan status PT juga boleh disediakan sambil berkongsi beberapa aset dan sumber daripada syarikat induk.

4. Pengesahan Spin Off

Keputusan spin off mesti ditetapkan oleh notari supaya ia akhirnya mendapat kesahan sebagai syarikat baru.

Bentuk pengesahan adalah dalam bentuk akta pemisahan yang menjelaskan bahawa syarikat baru dan pemindahan aset adalah sah di sisi undang-undang.

Baca Juga: Ini adalah 4 Strategi Pemasaran Defensif untuk Mengekalkan Kedudukan Syarikat dalam Pasaran

Perbezaan antara Spin Off dan Split Off

(Imej pentas spin off. Sumber: Freepik.com)

Pada asasnya, pemisahan syarikat boleh dibahagikan kepada dua bentuk iaitu spin off dan split off.

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, spin off sebenarnya adalah satu bentuk pemisahan korporat yang tidak bersih, bermakna syarikat baharu itu masih terikat dengan syarikat induknya.

Sebagai contoh, PT ABC memisahkan bahagian perniagaannya dan menubuhkan PT CDA dan memperuntukkan beberapa asetnya kepada syarikat baharu ini.

Mengikut undang-undang, aset dan saham PT CDA masih menjadi sebahagian daripada PT ABC supaya syarikat itu berada dalam ekosistem perniagaan yang sama.

Baca juga :  Jadwal dan Harga Tiket Bus Indorent Jakarta - Yogyakarta - Apa Aja Ada

Sementara itu, pemisahan tulen telah dijalankan untuk memecahkan syarikat sedia ada.

Contohnya PT ABC mempunyai beberapa aset dan menubuhkan dua syarikat baharu iaitu PT CDA dan PT XYZ.

Kedua-dua syarikat baharu itu memperoleh aset daripada PT ABC untuk operasi perniagaan mereka. Dengan cara itu, PT ABC tidak lagi mempunyai sebarang aset atau pemilikan dalam PT CDA dan XYZ.

Kedua-dua syarikat baharu itu juga bebas dan tidak terikat antara satu sama lain.

Baca Juga: Penunjuk Daya tarikan Syarikat Permulaan dan Cara Mengekalkannya

Spin Off Kelebihan dan Kekurangan

(Imej untung rugi berputar. Sumber: Freepik.com)

Dilancarkan daripada The Balance, syarikat spin-off adalah baik untuk meningkatkan fokus pengurusan dan mengurangkan risiko hutang.

Ini kerana syarikat boleh memberi tumpuan kepada barisan perniagaan terasnya dengan mengalihkan beberapa fokus perniagaannya melalui pembentukan syarikat baharu.

Dengan penubuhan syarikat baharu, kebebasan kewangan yang berasingan diwujudkan dan syarikat baharu itu boleh cuba menguruskan kewangannya sendiri dengan cara yang lebih baik.

Dengan cara itu, peruntukan dana dapat dilakukan dengan lebih cekap dan kos overhed dapat dikurangkan. Spin off juga berpotensi untuk meningkatkan prestasi syarikat.

Selain itu, pelabur spin-off juga boleh meningkatkan nilai saham mereka. Ini kerana pelabur berpeluang memperoleh saham daripada syarikat yang baru ditubuhkan.

Sebaliknya, spin off juga berpotensi untuk memerlukan kos yang lebih tinggi. Ini kerana proses spin off memerlukan banyak permit sehingga PT ditubuhkan.

Selain itu, pengasingan syarikat boleh menyusahkan pekerja. Ini kerana sentiasa ada kemungkinan kecekapan buruh disebabkan oleh penstrukturan semula.

Ini ialah penjelasan tentang spin-off syarikat dan perbezaan antara spin-off dan split-off yang perlu anda ketahui.

Pos terkait