Kepentingan Perkhidmatan Penghantaran Produk yang Tepat untuk Kecekapan

Rejekipulsa.com – Kepentingan Perkhidmatan Penghantaran Produk yang Tepat untuk Kecekapan

#Kepentingan #Perkhidmatan #Penghantaran #Produk #yang #Tepat #untuk #Kecekapan

Bacaan Lainnya

Dalam perubahan zaman kini, perkhidmatan penghantaran bukan sahaja satu keperluan, tetapi juga strategi untuk memastikan kejayaan perniagaan. Perkhidmatan penghantaran produk yang cekap dan bersepadu adalah kunci untuk memastikan proses pengedaran produk di tangan pengguna.

Mari kita terokai bagaimana perkhidmatan penghantaran yang betul boleh membawa manfaat yang besar kepada perniagaan anda!

Apakah Perkhidmatan Penghantaran Barang?

Sebelum memahami peranan penyelesaian, adalah penting untuk mengetahui intipati perkhidmatan penghantaran barang itu sendiri. Dengan kata lain, perkhidmatan ini merangkumi siri perkhidmatan yang memudahkan penghantaran barangan dari satu lokasi ke lokasi yang lain.

Dalam perniagaan, penghantaran barangan menjadi rangkaian yang kompleks dan memerlukan pendekatan yang betul. Lebih-lebih lagi, sejak peningkatan trend membeli-belah dalam talian, pengguna semakin bergantung pada penghantaran barangan.

Daripada pelbagai tinjauan berkaitan gelagat membeli-belah dalam talian, menjimatkan masa dan tenaga serta penghantaran percuma adalah sebab utama pengguna membeli-belah dalam talian. Ini bermakna proses penghantaran barangan merupakan aspek penting dalam proses pembelian.

Oleh itu, syarikat mesti menentukan cara penyampaian yang paling berkesan dan cekap.

Baca Juga: Cara Memilih Perkhidmatan Import Door to Door Dipercayai di Indonesia

Perkhidmatan Penghantaran Produk

Secara umum, syarikat penghantaran menawarkan pelbagai perkhidmatan perkapalan. Perkhidmatan penghantaran berbeza-beza berdasarkan masa penghantaran dan dimensi barang yang dihantar.

Memilih perkhidmatan yang sesuai dapat memastikan barangan dalam keadaan baik dan pada masa yang sama mengoptimumkan kos dengan lebih cekap.

Baca juga :  Ketahui 5 Cara Mengurus Aset Peribadi dan

Jenis perkhidmatan penghantaran barang yang biasa terdapat dalam perkhidmatan penghantaran ialah:

1. Biasa

Perkhidmatan biasa ialah kaedah penghantaran standard yang mempunyai anggaran masa tertentu untuk sampai ke destinasinya. Biasanya penghantaran antara bandar di pulau yang sama mengambil masa kira-kira 2-3 hari, manakala antara pulau mengambil masa kira-kira 5-7 hari.

Pengguna e-dagang biasanya menggunakan penghantaran jenis ini kerana harganya berpatutan dan masa penghantaran tidak terlalu lama.

2. Penghantaran

Penghantaran kargo adalah perkhidmatan untuk penghantaran barang dengan jumlah berat dan saiz yang besar. Barangan elektronik, kenderaan atau barangan yang dibeli dalam kuantiti yang banyak biasanya memilih perkhidmatan pengangkutan.

Penghantaran barang besar dengan pengangkutan akan lebih menjimatkan daripada penghantaran biasa. Selain itu, perkhidmatan kargo juga biasa digunakan untuk menghantar barang ke luar negara.

3. Segera

Seperti namanya, ini adalah perkhidmatan penghantaran yang sangat pantas. Walaupun perkhidmatan biasa dan pengangkutan mengambil masa beberapa hari untuk menghantar barang, perkhidmatan segera hanya mengambil masa kira-kira 30 minit – 3 jam.

Perkhidmatan ini sangat sesuai untuk penghantaran barang yang mudah rosak atau memerlukan penghantaran cepat, seperti makanan dan ubat.

4. Hari yang sama

Penghantaran hari yang sama ialah perkhidmatan penghantaran barang di mana barang dihantar dan sampai ke destinasi pada hari yang sama. Masa yang diperlukan untuk penghantaran hari yang sama hanya sekitar 6 jam.

5. Hari Seterusnya

Selain hari segera dan hari yang sama, terdapat juga pilihan penghantaran cepat yang lain, terutamanya keesokan harinya. Perkhidmatan hari berikutnya menjanjikan pakej dihantar dalam masa 1 hari untuk intra-bandar atau maksimum 48 jam untuk antara bandar.

Baca juga :  Daftar Harga Token Pln Murah Update Mei 2019

Baca juga: Cara Memilih Perkhidmatan Import Borong Indonesia yang Dipercayai

Pembekal Pengagregat Logistik Semua Perkhidmatan Penghantaran Barang

Dengan begitu banyak pilihan syarikat ekspedisi dan jenis perkhidmatan penghantaran, anda perlu memahami syarat dan faedah setiap ekspedisi.

Matlamatnya adalah untuk memilih perkhidmatan, harga, kelajuan dan peraturan yang paling sesuai dengan produk anda.

Walau bagaimanapun, adakah anda tahu bahawa terdapat perkhidmatan yang membolehkan anda membandingkan harga, pesanan dan menjejaki penghantaran daripada beberapa ekspedisi sekaligus?

Perkhidmatan ini dikenali sebagai agregator logistik. Agregator logistik bertindak sebagai jambatan antara perniagaan dan semua perkhidmatan perkapalan.

Menggunakan agregator logistik akan memberi kesan kepada kecekapan perniagaan anda. Kerana platform agregator logistik disepadukan dengan pelbagai syarikat perkapalan.

Melalui satu platform, anda boleh mengakses keseluruhan proses penghantaran, daripada mendapatkan barangan sehinggalah menerimanya kepada penerima.

Biteship ialah Pilihan Agregator Terbaik

Biteship ialah agregator logistik di Indonesia yang menyediakan pelbagai penyelesaian perkapalan. Anda mendapat segala-galanya daripada pilihan kurier yang berbeza kepada penjejakan masa nyata pada platform Biteship.

Selain itu, masih banyak lagi faedah yang anda boleh perolehi apabila menggunakan Biteship, antaranya:

1. Akses kepada kurier yang berbeza

Sehingga kini, Biteship telah bekerjasama dengan lebih 30 kurier ekspedisi untuk memenuhi permintaan penghantaran produk.

Anda boleh memilih kurier yang paling sesuai dengan membandingkan jenis perkhidmatan, armada dan kos penghantaran dalam satu papan pemuka. Ini akan memudahkan anda menentukan perkhidmatan penghantaran yang hendak digunakan.

2. Perkhidmatan penghantaran yang lengkap

Tidak perlu risau tentang perkhidmatan penghantaran terhad kerana Biteship telah menyediakan semua jenis perkhidmatan penghantaran. Dari penghantaran biasa, kargo, segera, hingga lite (penghantaran barang <1 kg).

Baca juga :  Cara Memaksimumkan Invois Pertukaran untuk Perniagaan yang Lebih Menguntungkan

3. Penyepaduan API yang mudah

Jika anda tidak menggunakan agregator logistik, anda perlu menyepadukan tapak web dengan API pihak ekspedisi secara individu.

Berbeza jika anda menggunakan agregator logistik seperti Biteship. Dengan hanya satu penyepaduan dengan Biteship API, anda disambungkan dengan serta-merta kepada semua kurier yang tersedia. Proses integrasi adalah sangat mudah dan cepat sehingga menjimatkan masa dan tenaga.

4. Kemudahan pengambilan

Biteship juga menyediakan kemudahan untuk mengambil barang supaya anda tidak perlu menghantar barang kepada ejen penghantaran. Dengan cara ini, anda boleh mengurangkan masa dan kos operasi perniagaan dengan lebih cekap.

5. Pemantauan masa nyata

Selain proses pesanan kurier yang mudah, satu lagi kelebihan agregator logistik ialah akses masa nyata kepada penjejakan.

Baca juga: Contoh invois perkhidmatan untuk perniagaan yang boleh anda cuba

Kelewatan penghantaran boleh berlaku, oleh itu menjejaki keberadaan pakej adalah penting untuk kedua-dua penghantar dan penerima. Dengan Biteship, anda mendapat keterlihatan penuh semua barangan yang anda hantar.

Pada asasnya, agregator logistik boleh disesuaikan dengan hampir semua industri dan model perniagaan.

Dalam Biteship sendiri terdapat model perniagaan yang berbeza dari industri yang berbeza yang telah menjadi pengguna setia. Ini termasuk perniagaan kecantikan, fesyen, farmaseutikal, penjagaan rumah, percetakan dan makanan dan minuman.

Biteship juga menyediakan pelbagai peringkat perniagaan, daripada MSME kepada syarikat besar. Jadi anda tidak perlu risau perniagaan anda tidak sesuai untuk perkhidmatan Biteship.

Selepas memahami agregator logistik, adakah anda berminat untuk mencubanya untuk memudahkan penghantaran untuk perniagaan anda?

*Artikel ini adalah hasil kerjasama antara RejekiPulsa dan menggigit

Catatan terkini Muhamad Dika Wahyudi (lihat semua)

Pos terkait