Kepentingan Pendapatan Pasif untuk Masa Depan

Rejekipulsa.com – Kepentingan Pendapatan Pasif untuk Masa Depan

#Kepentingan #Pendapatan #Pasif #untuk #Masa #Depan

Bacaan Lainnya

OVO | Bijak Kewangan Untuk mencapai kebebasan kewangan, bergantung kepada pendapatan gaji sahaja tidak mencukupi. Inilah kepentingan memiliki pendapatan pasif yang boleh membantu anda mencapai status kewangan yang diidamkan.

Pendapatan pasif adalah pendapatan yang boleh anda perolehi tanpa perlu bekerja di mana anda tidak perlu bersusah payah menukar masa anda dengan wang. Jika anda tidak bekerja, wang akan berkembang dengan sendirinya, walaupun semasa anda tidur. Menarik kan?

Jika ya, bagaimana anda boleh memperoleh pendapatan pasif? Mudah sahaja, anda boleh jana pendapatan pasif dengan melabur. Anda boleh melabur seperti dana bersama, deposit atau saham dengan pendapatan yang agak menguntungkan.

Kini terdapat platform pelaburan yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan pendapatan pasif, OVO | adalah salah satunya melabur.

Sebelum itu, anda perlu tahu dahulu kepentingan mempunyai pendapatan pasif untuk masa hadapan.

Kepentingan pendapatan pasif

Kebolehan mencari wang tanpa perlu bekerja tentunya menjadi idaman ramai orang. Di zaman serba canggih ini, bagaimana anda boleh melakukannya?

Anda boleh menjana pendapatan tambahan tanpa perlu bekerja dengan pendapatan pasif. Berikut adalah kepentingan pendapatan pasif untuk masa hadapan.

1. Membantu mencapai kebebasan kewangan

Dengan mempunyai pendapatan pasif, matlamat anda untuk mencapai kebebasan kewangan akan menjadi lebih dekat.

Seperti yang dijelaskan di atas, bergantung kepada gaji untuk kehidupan seharian, walaupun rancangan jangka panjang tidak mencukupi. Anda sepatutnya mempunyai pendapatan lain yang akan membantu anda mencapai kebebasan kewangan dengan lebih cepat.

Baca juga :  Gunakan kaedah ini untuk menjual lebih banyak barangan anda!

Anda boleh gunakan pendapatan pasif ini untuk simpanan masa hadapan, contohnya untuk pendidikan anak-anak, perbelanjaan perjalanan, atau untuk persaraan nanti.

2. Boleh bersara dengan tenang

Apabila anda memasuki usia persaraan, anda juga lebih relaks kerana anda telah menyediakan pendapatan pasif sejak kecil.

Anda tidak perlu risau walaupun anda tidak bekerja kerana dalam persaraan wang akan bekerja untuk anda melalui pendapatan pasif.

3. Kehidupan lebih fleksibel dan boleh bekerja di mana-mana sahaja

Mempunyai pendapatan pasif juga boleh menjadikan hidup anda lebih fleksibel dan bekerja di mana-mana sahaja. Apabila sudah lewat, anda boleh keluar bandar untuk menyegarkan minda semasa bekerja.

Anda boleh memilih pekerjaan yang fleksibel seperti penulis bebas tanpa perlu risau tentang tiada tawaran kerja lain bulan depan. Ini kerana anda sudah mempunyai pendapatan pasif.

4. Elakkan tekanan kerja

Mempunyai pendapatan pasif juga akan mengelakkan tekanan yang memaksa anda bekerja melebihi had yang munasabah. Jadi anda boleh melakukan hobi anda atau fokus pada pembangunan diri.

Jika pendapatan pasif anda dalam bentuk pelaburan hartanah seperti rumah tumpangan atau pangsapuri, anda tidak perlu bersusah payah bekerja lagi kerana anda akan menerima wang sewa bulanan yang boleh anda gunakan untuk belanja sehingga bercuti.

Bagaimana untuk mendapatkan pendapatan pasif

Selepas membaca kepentingan pendapatan pasif untuk masa hadapan, adakah anda berminat untuk memilikinya?

Baca juga :  Penyelesaian Pembayaran Kad Kredit untuk PKS di Bali dengan

Jika ya, ini sudah tentu pilihan yang tepat untuk anda. Tidak perlu menyesal jika anda terlambat menyedari perkara ini, yang paling penting anda tahu manfaat pendapatan pasif untuk masa depan anda.

Terdapat banyak cara anda boleh memperoleh pendapatan pasif, seperti menjadi YouTuber, menyertai pemasaran ahli gabungan, menjual karya dan membuat pelaburan.

1. Sertai pemasaran gabungan

Sejak kebelakangan ini, menyertai sebagai pemasaran gabungan adalah benar-benar trending. Anda boleh memperoleh pendapatan pasif hanya dengan mengesyorkan produk yang anda beli.

Tanpa membuang masa anda, komisen daripada program affiliate akan mengalir dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, pastikan seseorang membeli produk yang anda cadangkan, OK? Oleh itu, anda perlu mencipta kandungan yang menarik.

2. Perniagaan sewa rumah tumpangan

Perniagaan ini memang menguntungkan, mungkin semua orang mengimpikan untuk memiliki rumah tumpangan 30 pintu.

Tanpa perlu bekerja, anda boleh memperoleh pendapatan pasif daripada sewa bulanan rumah tumpangan anda.

Wang ini boleh digunakan untuk memenuhi kehidupan anda atau untuk melabur semula dalam produk lain.

3. Pelaburan

Jika syaratnya memerlukan anda terus aktif bekerja dengan tujuan untuk mendapat pendapatan berganda, anda boleh memilih kaedah pelaburan untuk pendapatan pasif anda.

Pelaburan yang boleh anda pilih seperti dana bersama pasaran wang atau dana bersama pendapatan. Kerana kedua-dua jenis pelaburan adalah agak selamat, risiko minimum, dan mempunyai kelebihan daya saing. Jadi, ia sesuai untuk anda yang masih baru.

OVO | Invest mempunyai produk dana bersama pasaran wang Islam dan dana bersama pendapatan tetap Islam yang boleh anda pilih dengan hasil antara 4-6.7% setahun. Modal permulaan juga murah, anda boleh melabur bermula dari IDR 10,000.

Baca juga :  6 Petua Membayar Bil untuk Mengekalkan Hubungan Baik

Contohnya, jika anda memilih produk dana bersama pendapatan tetap, Bahana MES Syariah Fund Kelas O dalam OVO | Melabur, anda akan mendapat pulangan sehingga 6.7% setahun. Ayuh, cuba kita tiru

Untuk mendapatkan pendapatan pasif, peruntukkan IDR 2 juta sebulan untuk melabur dalam Dana Syariah Bahana MES Kelas O dana bersama pendapatan tetap. Jadi dalam 1 tahun, anda akan mendapat pendapatan pasif sebanyak:

  • Pelaburan: IDR 2,000,000 x 12 bulan = IDR 24,000,000
  • Hasil: 6.7%
  • Pendapatan: IDR 24,000,000 x 6.7% = IDR 1,608,000

Jadi, dalam satu tahun pelaburan, anda akan mendapat tambahan Rp. 1,608,000. Bayangkan jika anda melabur selama 10-20 tahun, jumlah keuntungan yang anda akan dapat mencecah IDR 32,160,000.

Jika anda bersedia untuk dana persaraan, jumlah keseluruhan yang anda akan dapat daripada wang yang anda laburkan boleh mencecah IDR 500 juta.

Daripada ilustrasi di atas, adakah anda lebih berminat untuk memiliki pendapatan pasif? Jika ya, anda boleh mengetahui maklumat lanjut tentang OVO | Melabur dengan mengklik pautan berikut.

Baca juga artikel Financial Smart OVO yang lain

< Jenis Pelaburan yang Tepat untuk Pemula
< Tips Aman Investasi Online untuk Pemula
< Tips Beli Cincin Emas Biar Tak Rugi
< Ide Kado Natal Spesial untuk Keluarga
< Cara Belajar Reksadana Modal Rp10 Ribu
< Pelaburan Berlin, Adakah Ia Menguntungkan?
< 9 Isi Seserahan Perkahwinan yang Mesti

Pos terkait