IPO (Tawaran Awam Permulaan): Patutkah Perniagaan Lulus?

Rejekipulsa.com – IPO (Tawaran Awam Permulaan): Patutkah Perniagaan Lulus?

#IPO #Tawaran #Awam #Permulaan #Patutkah #Perniagaan #Lulus

Bacaan Lainnya

Mencapai peringkat IPO (Initial Public Offering) adalah impian banyak syarikat, terutamanya dalam persekitaran permulaan yang kompetitif. Berita tentang perniagaan yang telah mencapai tahap ini sentiasa menjadi topik perbualan yang meriah apabila ia berlaku. Sebabnya, bukan mudah untuk bertahan sebagai syarikat permulaan atau swasta, apatah lagi menjana keuntungan yang stabil untuk membuat keputusan menjadikannya syarikat awam dan melancarkan saham. Oleh itu, detik ini juga sering dirujuk sebagai saat syarikat “goes public”.

Perkara yang Anda Perlu Tahu Mengenai IPO

Mengapakah mungkin untuk menjual saham kepada orang ramai buat kali pertama dengan kejayaan yang begitu hebat? Untuk memahami perkara ini, anda perlu memahami apa itu IPO.

Menurut Kompas, IPO adalah kali pertama syarikat swasta menawarkan sahamnya kepada orang ramai. Ini bermakna orang ramai kini boleh membeli saham syarikat.

Walau bagaimanapun, sudah tentu melakukan ini tidak mudah. Memetik Fortune IDN, secara umumnya terdapat sekurang-kurangnya 4 syarat bagi sesebuah syarikat untuk IPO, iaitu:

1. Memenuhi keperluan perakaunan dan kewangan

Keperluan perakaunan dan kewangan bermakna syarikat telah beroperasi sekurang-kurangnya satu tahun. Kemudian, syarikat juga mesti mempunyai pengurusan laporan kewangan yang terperinci dan lengkap.

2. Tiada kerugian dalam tempoh dua tahun lepas

Untuk diiktiraf sebagai perniagaan yang sihat untuk IPO, syarikat mesti mempunyai rekod prestasi yang positif tanpa kerugian untuk jangka masa yang panjang, iaitu sekurang-kurangnya 2 tahun. Bukti ini menunjukkan bahawa syarikat dijalankan dengan cara yang betul dan diuruskan oleh orang yang cekap.

3. Mempunyai struktur kepimpinan yang jelas

Di atas segalanya, syarikat mesti berdaftar dengan entiti sah sebagai perniagaan sah dalam bentuk entiti perniagaan PT (Syarikat Terhad). Sudah tentu, syarikat juga dikehendaki mempunyai struktur organisasi yang jelas dan teratur.

4. Memenuhi had minimum saham IPO

Bagi IPO, had minimum saham yang akan dijual kepada orang ramai ialah 150 juta saham. Selain itu, terdapat juga bilangan minimum pemegang saham iaitu 500 orang.

Jelas daripada tuntutan yang sukar ini bahawa bukan mana-mana syarikat boleh menjual sahamnya. Oleh itu, perniagaan yang boleh melakukan ini dianggap cekap.

Baca juga :  Kepentingan Mengekalkan Hubungan dengan Pengeluar Makanan

Jadi, apabila saham itu dijual kepada orang ramai buat kali pertama, adakah ia bermakna perniagaan itu hanya akan terus meningkat dan berkembang lebih cepat daripada sebelumnya? Sebenarnya, tidak juga.

Sebagai seorang usahawan, anda harus tahu bahawa IPO bukan sahaja peluang, tetapi ia juga boleh menjadi bumerang jika anda tidak berhati-hati. Oleh itu, sebelum membuat keputusan ini, anda harus mempertimbangkan dengan teliti sama ada perniagaan anda benar-benar bersedia.

Mari pelajari kebaikan dan keburukan apabila perniagaan anda diketahui umum. Kemudian, pertimbangkan juga sama ada syarikat anda perlu melakukan perkara berikut atau tidak.

Baca juga: Unicorn Startups, Startups Bernilai Puluhan Trilion Rupiah

Kelebihan IPO

1. Meningkatkan kapasiti perniagaan

Pada asasnya, mengambil syarikat awam adalah usaha syarikat untuk memajukan lagi perniagaannya. Sebabnya, dengan mengeluarkan sejumlah saham untuk dibeli oleh orang ramai, syarikat boleh meningkatkan modal ekuitinya.

Dengan modal yang lebih besar, syarikat mempunyai lebih keupayaan untuk menjalankan penyelidikan dan pembangunan, membayar hutangnya, menambah aset, dan sebagainya.

Satu kisah kejayaan sedemikian ialah syarikat China Alibaba. Menurut Investopedia, rekod telah dipecahkan apabila Alibaba mengeluarkan sahamnya kepada orang ramai. IPO pada 2014 berjaya direkodkan sebagai salah satu IPO terbesar dengan jumlah sehingga 25 bilion dolar AS. Oleh sebab itu, Alibaba boleh membangun dan bersaing di pasaran AS dan Eropah untuk mengaut keuntungan yang lebih besar.

2. Mendapat perhatian umum

Seperti yang dinyatakan oleh RejekiPulsa dalam pembukaan, perniagaan yang mengumumkan penerbitan saham mereka sering mendapat perhatian. Perhatian awam ini meningkatkan kesedaran syarikat.

Dalam dunia perniagaan, publisiti biasanya merupakan perkara yang positif kerana ia membolehkan bakal pelanggan didedahkan dengan maklumat tentang syarikat. Akhirnya, akan terdapat lebih banyak bahagian pasaran yang boleh dilindungi oleh perniagaan.

Walaupun terdapat dua kelebihan yang menarik ini, IPO juga boleh merumitkan pengalaman perniagaan anda.

Kekurangan IPO

1. Sedikit di luar kawalan perniagaan

Apabila syarikat anda mempunyai IPO, banyak saham dikeluarkan kepada orang ramai. Ini bermakna, anda mesti bersedia untuk kehilangan kawalan ke atas syarikat. Sebabnya, pemilikan saham juga bermaksud pemilikan syarikat terhadap saham yang dimiliki. Bagi sesetengah usahawan, perkara ini tidak mudah diterima.

Satu cara untuk mengekalkan kawalan anda sebagai pemilik perniagaan selepas IPO adalah dengan membahagikan pemegang saham ke dalam kelas. Sebagai contoh, buat kelas A dan kelas B.

Baca juga :  7 Contoh Templat Invois Percuma yang Boleh Anda Cuba!

Kelas A ialah kumpulan pemegang saham yang mempunyai kuasa lebih daripada kelas B. Contohnya, bagi setiap saham yang mereka miliki, mereka mempunyai nilai undian 10 untuk keputusan perniagaan. Manakala kelas B hanya mendapat 1 mata untuk setiap undian. Pendekatan ini menyukarkan untuk mengambil alih perniagaan yang tidak diingini, meninggalkan pemilik dengan kuasa yang besar.

Strategi ini digunakan oleh syarikat besar seperti Facebook/Meta dan LinkedIn, anda tahu.

2. Peningkatan risiko perniagaan

Risiko perniagaan boleh meningkat apabila syarikat menjadi awam. Sebabnya, hari ini semakin ramai pihak yang terlibat dalam perniagaan anda. Akan ada lebih banyak halangan, contohnya risiko ketidakpuasan hati dari pihak pemegang saham, risiko yang berkaitan dengan peraturan, pematuhan, dan banyak lagi. Jika anda ingin melakukan IPO, anda sebagai pemilik syarikat haruslah membuat persediaan dari segi mental dan strategik untuk mengatasi masalah ini.

3. Mesti telus

Apabila anda membawa syarikat anda kepada umum, anda harus sentiasa mendedahkan penyata kewangan syarikat kepada umum. Maklumat ini harus boleh diakses secara umum. Jika perniagaan itu menunjukkan prestasi yang baik, ia boleh menjadi sangat menarik kepada bakal pelabur kerana ia menunjukkan bahawa anda mempunyai perniagaan yang baik. Walau bagaimanapun, jika sebaliknya, anda mungkin kehilangan bakal pelabur dan juga pelabur sedia ada.

Baca juga: Dari Usaha Kecil kepada Empayar Kopi: Francais Kopi Kenangan

IPO yang lebih baik atau Tidak?

Terdapat banyak pertimbangan yang perlu difikirkan oleh syarikat sebelum membuat keputusan sama ada untuk IPO atau tidak. Umumnya, IPO sepatutnya memberi kesan positif kepada syarikat, jadi tidak salah untuk menjadi syarikat awam.

Namun, perlu digariskan bahawa keputusan ini perlu dibuat apabila syarikat benar-benar bersedia, alias telah membuktikan kestabilan prestasi perniagaan yang baik dan mempunyai tenaga kerja mahir untuk terus mengekalkan kelestarian syarikat.

Dengan cara itu, apabila saham tersebut diterbitkan dan dibeli oleh orang ramai, anda sebagai pemilik syarikat boleh bertanggungjawab ke atas kepercayaan mereka dan menunjukkan hasil yang menguntungkan kedua-dua pihak.

Sekurang-kurangnya, anda perlu melihat sama ada perniagaan anda memenuhi sekurang-kurangnya 4 keperluan yang telah ditetapkan seperti yang dinyatakan sebelum ini. Kemudian, menurut BEI, terdapat beberapa perkara yang anda perlu tanya diri anda tentang perniagaan anda sebelum IPO:

Baca juga :  Perbedaan Hutang dan Piutang yang Sering Dipermasalahkan Pengusaha

1. Apakah julat dana yang diperlukan oleh syarikat daripada IPO?

Memandangkan salah satu matlamat untuk menjadi umum adalah untuk mendapatkan lebih banyak pembiayaan untuk perniagaan, anda harus mengukur sejauh mana strategi ini berjaya. Dengan menetapkan nombor tertentu, anda juga boleh membuat strategi yang sesuai dengan perniagaan anda.

2. Berapakah peratusan maksimum pemilikan awam yang diinginkan oleh pemegang saham pengasas?

Sudah tentu, perniagaan tidak boleh melepaskan semua bahagiannya. Umumnya, pemegang saham pengasas masih mahu mengawal syarikat. Untuk melakukan ini, mereka perlu mengekalkan peratusan yang mereka miliki dan melepaskan selebihnya untuk pembelian awam.

3. Adakah terdapat peruntukan khas?

Ketahui jika terdapat peruntukan pelesenan khusus yang perlu anda fahami dan buat susulan sebelum IPO supaya tiada masalah di masa hadapan. Pastikan syarikat anda mampu membelinya.

4. Adakah terdapat masalah undang-undang?

Pastikan syarikat anda bebas daripada masalah undang-undang. Sebabnya, isu sebegini boleh mengganggu perniagaan dan sudah tentu memberi kesan kepada proses IPO juga.

5. Adakah perubahan dalam komposisi syarikat konsisten dengan visi perniagaan?

Pertukaran pengarah dan/atau pesuruhjaya mungkin perlu ditukar apabila perniagaan anda diumumkan. Fahami jenis struktur yang paling berkesan dan selaras dengan visi perniagaan masa depan anda.

Pada asasnya, keputusan untuk IPO atau tidak akan kembali kepada setiap perniagaan. Yang penting, keputusan ini bukan dibuat hanya kerana IPO mungkin kelihatan hebat, sebaliknya kerana perniagaan anda optimis tentang perkembangan prestasinya.

Jika ini juga impian perniagaan anda, ayuh, mula uruskan perniagaan anda mulai hari ini! Seperti yang anda sudah faham, menjalankan perniagaan yang baik untuk mencapai tahap itu memerlukan aliran tunai yang kukuh. Perkara ini akan diperkukuh dengan perakaunan dan penyimpanan rekod yang baik serta invois yang baik. Sebenarnya, merakam semuanya bukan mudah, lebih-lebih lagi jika anda terpaksa menggunakan timbunan kertas.

Namun, anda tidak perlu risau, kerana RejekiPulsa sedia menjadi rakan kongsi anda dalam menguruskan perniagaan anda.

Platform RejekiPulsa menyediakan invois percuma, pembayaran digital dan perkhidmatan perakaunan asas untuk anda secara digital. Jadi, anda tidak perlu bersusah payah menguruskan dokumen syarikat secara tradisional.

Ayuh, semak ciri penuh dan daftar perniagaan anda di RejekiPulsa hari ini!

Pos terkait