Ingin Periksa Keadaan Badan Anda? Fahami Pelbagai Perubatan

Rejekipulsa.com – Ingin Periksa Keadaan Badan Anda? Fahami Pelbagai Perubatan

#Ingin #Periksa #Keadaan #Badan #Anda #Fahami #Pelbagai #Perubatan

Bacaan Lainnya

Pemeriksaan perubatan adalah istilah untuk beberapa siri pemeriksaan perubatan yang menyeluruh dan merupakan salah satu langkah dalam pencegahan penyakit. Ujian perubatan boleh membantu anda meramalkan risiko kesihatan masa hadapan. Ujian perubatan boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja dari semua peringkat umur, memandangkan penyakit itu tidak mengetahui umur penghidapnya.

Kelebihan Pemeriksaan Perubatan Rutin

Faedah pemeriksaan kesihatan yang kerap termasuk mengetahui keadaan badan dan mengesan penyakit berbahaya lebih awal, seperti kanser, diabetes, penyakit jantung dan kolesterol tinggi. Keputusan ujian pemeriksaan perubatan boleh digunakan untuk mengesan sebarang perubahan dalam kesihatan dan kecergasan anda. Selain itu, pengesanan awal penyakit dengan pemeriksaan kesihatan dapat membantu anda mendapatkan rawatan lebih awal dan menjimatkan kos rawatan penyakit kronik yang kini semakin mahal.

Baca juga :  Mudahkan Pengumpulan Dana dengan Perkhidmatan 'Donation Link'

Persediaan untuk Pemeriksaan Perubatan

Sebelum menjalankan pemeriksaan kesihatan, amat disyorkan anda menyediakan perkara-perkara berikut. -Senarai ubat yang diambil, termasuk vitamin dan suplemen. -Gejala atau kesakitan yang dialami. -Keputusan ujian perubatan sebelum ini. – Sejarah perubatan. -Maklumat atau hubungan doktor yang telah berjumpa/bertemu baru-baru ini (jika ada). -Ingat soalan untuk doktor.

Selain itu, anda juga dinasihatkan untuk berpuasa selama 10-12 jam sebelum pemeriksaan kesihatan. Anda juga tidak boleh mengambil sebarang ubat dan suplemen seminggu sebelum ujian. Ini bertujuan untuk memastikan keputusan pemeriksaan perubatan adalah konsisten dengan keadaan kesihatan anda.

Prosedur Pemeriksaan Perubatan

Peperiksaan Awal, Sebelum memulakan proses pemeriksaan kesihatan, doktor biasanya akan menjalankan pemeriksaan dalam bentuk soal jawab tentang aduan yang anda alami serta sejarah perubatan anda dan ibu bapa anda untuk mengetahui tanda-tanda penyakit kongenital. Selain itu, doktor juga akan bertanya tentang beberapa perkara seperti gaya hidup, diet, tabiat bersenam, dan tabiat lain.

Baca juga :  Perbedaan Merchant Scale Up & Merchant Enterprise – RejekiPulsa.com

Memeriksa Tanda-tanda Vital, Ujian tanda vital bertujuan untuk menentukan keadaan organ dalaman anda. Beberapa ujian yang dilakukan biasanya dalam bentuk ujian darah, air kencing dan najis, elektrokardiogram (ECG), hingga radiologi sinar-X. Daripada ujian ini anda boleh melihat beberapa risiko untuk penyakit seperti kolesterol, diabetes, penyakit jantung, strok. , dan penyakit biasa lain pada organ.

Pemeriksaan fizikal, pemeriksaan fizikal dilakukan untuk mengesan tanda-tanda fizikal anda terhadap penyakit tertentu. Biasanya pemeriksaan fizikal dilakukan oleh doktor dengan memerhati seluruh badan anda, dari rambut hingga ke kaki. Pengecaman juga boleh dilakukan oleh doktor dengan menyentuh bahagian badan tertentu. Ingin mengetahui tanda-tanda tumor kanser payudara atau tumor lain. Selain itu, terdapat beberapa pemeriksaan fizikal seperti berlari yang juga boleh dilakukan untuk menyokong keputusan EKG atau untuk melihat fungsi kekuatan otot anda.

Baca juga :  Paket Sicepat Tidak Bergerak, Kenali Penyebabnya - Apa Aja Ada

Menunggu Semakan, ujian sokongan boleh dilakukan jika tanda-tanda risiko penyakit serius, seperti kanser dan tumor, ditemui selepas melakukan tiga peringkat ujian sebelumnya. Prosedur itu sendiri tidak jauh berbeza dengan ujian darah makmal atau pemeriksaan fizikal menggunakan ultrasound. Ujian pap smear juga dilakukan pada peringkat ini untuk mengesan risiko kanser serviks.

Sentiasa melindungi diri anda dan keluarga anda daripada risiko kesihatan pada masa hadapan. Satu usaha yang boleh dilakukan ialah melindungi diri anda dengan insurans kesihatan daripada Prudential Indonesia. Ayuh, daftarkan diri anda dan keluarga anda hari ini!

Maklumat tambahan boleh dilihat di sini

Pos terkait