Contoh Dokumen Pesanan Belian Anda Boleh Belajar!

Rejekipulsa.com – Contoh Dokumen Pesanan Belian Anda Boleh Belajar!

#Contoh #Dokumen #Pesanan #Belian #Anda #Boleh #Belajar

Bacaan Lainnya

Pesanan Belian ialah dokumen yang digunakan untuk pembelian dalam perniagaan. Biasanya, ini berlaku pada mulanya sebelum ia ditukar kepada invois. Dokumen ini dihantar kepada pembekal. Setelah pembekal menyemak ketersediaan barang dan jumlah stok yang tersedia, dokumen tersebut boleh terus ditukar kepada invois.

Biasanya, setiap pemilik perniagaan mempunyai templat pesanan pembelian yang berbeza. Jadi, mereka mahu memadankannya terlebih dahulu. Ini menjadikan urus niaga mengambil masa yang lebih lama. Atas sebab ini, anda boleh melihat contoh pesanan pembelian yang tersedia di sini, supaya anda boleh menciptanya berdasarkan rangka kerja yang biasa digunakan dalam perniagaan.

Baca juga: Pesanan Belian, Dokumen Penting dalam Perolehan Barang

Bahagian dalam templat Dokumen Pesanan Belian (SELESAI)

Komponen PO

Baca juga :  Promo Paper.id Cashback I’m In Love, Dapatkan Cashback hingga 800rb!

Terdapat beberapa bahagian yang mesti disertakan dalam dokumen Pesanan Belian, termasuk yang berikut.

Nama Produk Yang Dibeli

Pertama, bahagian yang perlu ada dalam templat pesanan pembelian ialah nama produk yang ingin anda beli.

Semasa membuat pesanan belian, saiz lajur hendaklah cukup lebar, ini untuk memudahkan anda menulis barang yang ingin anda beli nanti.

Bilangan Produk yang Dipesan

Bilangan produk yang ditempah adalah perkara penting seterusnya. Sudah tentu, dengan jumlah produk yang ditempah akan memudahkan untuk mengira harga yang perlu dibayar kemudian.

Harga Unit Produk Yang Anda Ingin Tempah.

Bahagian seterusnya yang perlu ada ialah harga seunit produk. Format harga lajur terperinci unit perlu ada, sudah tentu ini bertujuan untuk mendapatkan pengiraan yang lebih tepat.

Jumlah Harga Produk yang Dipesan

Tambahan pula, dalam dokumen templat pesanan belian mesti ada gabungan jumlah harga seunit produk yang dipesan. Ini dilakukan untuk menjelaskan jumlah harga produk yang dipesan.

Baca juga :  Kitaran Penukaran Tunai (CCC): Definisi, Komponen dan Contoh

Cara pembayaran

Bahagian lain yang perlu disertakan dalam pesanan pembelian ialah kaedah pembayaran atau kaedah pembayaran yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak nanti.

Sudah tentu ini akan memudahkan pengguna menjalankan proses pembayaran. Dan sudah tentu penjual boleh mengesahkan pembayaran diterima dengan cepat.

Nombor pesanan

Seterusnya ada nombor tempahan, ini bertujuan untuk memudahkan proses pengesanan barang yang ditempah. Selain itu, penomboran ini boleh digunakan untuk mengarkibkan penjual produk.

Baca juga: 3 cara untuk membuat pesanan pembelian yang baik dan betul

Contoh Templat Dokumen Pesanan Belian

Contoh Pesanan Belian daripada RejekiPulsa

Dalam contoh Pesanan Belian di atas, anda dapat melihat bahawa penjual yang bernama ‘Craft Craft’ telah menghantar tawaran kepada pembekal bernama PT. Mulia Cipta Pratama Di dalamnya, terdapat alamat lengkap kedua-dua pihak untuk memudahkan komunikasi.

Masuk ke bahagian produk, anda juga akan melihat penerangan lengkap produk dan kuantiti yang anda ingin beli. Jika ada cukai yang perlu dibayar, sertakan pada masa yang sama supaya harga yang disenaraikan adalah jumlah harga. Jangan lupa, berikan tarikh akhir supaya kedua-dua pihak tidak perlu menunggu lama dan urus niaga menjadi berlarutan.

Baca juga :  Ingin Periksa Keadaan Badan Anda? Fahami Pelbagai Perubatan

Contoh Templat Dokumen Pesanan Belian dalam Format Word (DOC).

Dokumen di atas adalah contoh pesanan pembelian. Seperti yang anda lihat, terdapat beberapa faktor yang terlibat:

  • Nama dan alamat penghantar dan pembekal.
  • Teruskan memperincikan item yang dibeli.
  • Bilangan barang yang dibeli.
  • Harga setiap item
  • Kemudian nota tambahan.

Pastikan bahagian di atas berada dalam dokumen pesanan pembelian. Oleh itu, urus niaga boleh dilaksanakan serta-merta tanpa sebarang perubahan lanjut pada dokumen.

Buat dokumen pesanan pembelian menggunakan Aplikasi Invois Dalam Talian RejekiPulsa

Jadi, anda boleh membuat pesanan pembelian dengan mudah dengan menggunakan aplikasi invois dalam talian dari RejekiPulsa. Dengan paper.id, anda boleh membuat pesanan pembelian dengan mudah dan tidak lagi secara manual. Ayuh, gunakan RejekiPulsa hari ini dengan mengklik butang di bawah!

Permudahkan Perniagaan Anda Hari Ini

Pos terkait