Cara Mendapat SIUP (PT Individu) dengan Yuran

Rejekipulsa.com – Cara Mendapat SIUP (PT Individu) dengan Yuran

#Cara #Mendapat #SIUP #Individu #dengan #Yuran

Bacaan Lainnya

Apa khabar rakan iPay anda!

Mendapatkan Lesen Perniagaan Perdagangan (SIUP) sebagai Syarikat Liabiliti Terhad (PT) individu merupakan langkah penting dalam memulakan dan mengurus perniagaan anda. Syarikat Individu atau PT Individu memudahkan usahawan kecil dan kecil untuk menubuhkan entiti perniagaan mereka sendiri tanpa rakan kongsi dengan kos yang sangat rendah (aspek yang perlu dipertimbangkan ialah kos yang terlibat dalam proses tersebut ).

Bagaimana tidak, kerana telah dilancarkan pada Oktober 2021 oleh Direktorat Jenderal Pentadbiran Undang-undang Umum (AHU) Kementerian Hukum dan Hak Asasi Manusia Republik Indonesia, untuk mendaftarkan PT individu ini anda hanya perlu membayar PNBP ( Non-Tax). Pendapatan Negeri) sebanyak IDR. 50.000 (lima puluh ribu rupiah), pelaku usaha kecil dan mikro dapat memiliki PT atau badan usaha resmi sendiri. Selain itu, penubuhan Syarikat Perseorangan tidak memerlukan akta notari untuk penubuhannya, sebaliknya penyata penubuhan individu, sangat mudah, bukan?

Baca juga :  Cari tahu yuk Pengertian dari Realtime & Jadwal Settlement Transaksi RejekiPulsa – RejekiPulsa.com

Jadi, dalam artikel ini, kita akan membincangkan langkah-langkah praktikal untuk mendapatkan PT SIUP individu dengan kos yang berpatutan. Dengar baik-baik, okay?

 1. Apakah itu PT Individu?
  Perusahaan Perseorangan atau lebih mudah disebut Perusahaan Perseorangan adalah badan usaha yang pendiriannya dijalankan oleh satu orang saja, dimana usaha tersebut termasuk dalam kategori Usaha Mikro dan Kecil sesuai dengan Undang-undang no. 11 tahun 2020 mengenai Penciptaan Kerja. Matlamatnya adalah untuk menyokong dan memudahkan pelaku perniagaan memajukan perniagaan mereka.
 1. Bagaimanakah anda membuat SIUP untuk Perniagaan Individu?
  PT individu hanya boleh ditubuhkan untuk kriteria perniagaan mikro dan kecil mengikut PP No. 7 Tahun 2021 mengenai Kemudahan, Perlindungan dan Pemerkasaan Koperasi dan Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana. Beberapa syarat yang perlu disediakan sebelum mendaftar termasuk:
 • DAN LAIN-LAIN
 • NPWP (jika anda tidak mempunyai NPWP, daftar di di sini)
 • Alamat Emel yang Sah
 1. Bagaimana untuk mendaftar?
  Melalui talian
  – Lakukan pendaftaran bebas dalam talian melalui dan lakukan prapendaftaran. Garis panduan atau garis panduan pendaftaran Syarikat Individu boleh dimuat turun di di sini.

  Lawati Pejabat secara terus Wilayah Kementerian Undang-undang dan Hak Asasi Manusia
  – Jika anda memerlukan maklumat lanjut atau bantuan untuk pendaftaran, anda boleh melawat Pejabat Wilayah Kementerian Undang-undang dan Hak Asasi Manusia di setiap wilayah di setiap wilayah. Maklumat tambahan yang mungkin diperlukan, selepas mendapat Sijil Syarikat Individu, anda mesti mendaftar di halaman OSS untuk memproses permit. perniagaan.

Dengan mengikuti langkah di atas, anda boleh mendapatkan PT SIUP individu dengan kos yang berpatutan. Pastikan anda sentiasa memahami peraturan dan keperluan yang berkenaan dan ikuti prosedur dengan teliti. Semoga berjaya memulakan perjalanan perniagaan anda!

Ikuti media sosial RejekiPulsa untuk maklumat lanjut dan petua!
Instagram: @ipaymu_id
Facebook: RejekiPulsa
e-mel: [email protected]Sokongan WhatsApp RejekiPulsa: klik pautan berikut

#PaymentGatewayKerenRejekiPulsa
#PaymentGatewayTerbaikRejekiPulsa
#PaymentGatewayIndonesiaRejekiPulsa
#RejekiPulsaVerySmart

Pos terkait