Berikut ialah Petua untuk Memilih Perisian Invois Yang Anda Patut

Rejekipulsa.com – Berikut ialah Petua untuk Memilih Perisian Invois Yang Anda Patut

#Berikut #ialah #Petua #untuk #Memilih #Perisian #Invois #Yang #Anda #Patut

Bacaan Lainnya

Sebagai seorang usahawan, anda mungkin sering berasa tertekan untuk menguruskan invois dan bil secara manual, sudah tentu penyelesaian yang tepat ialah menggunakan perisian invois untuk menyelesaikan masalah ini.

Pada zaman moden ini, memilih perisian invois yang sesuai dengan keperluan perniagaan anda adalah langkah bijak untuk meningkatkan kecekapan dalam mengurus invois, untuk menjadikan aliran tunai lebih sihat.

Masalahnya ialah, sejauh manakah anda yakin bahawa anda boleh memilih perisian penginvoisan terbaik dengan begitu banyak pilihan yang tersedia? Jadi, untuk itu, berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sebelum memilih perisian invois yang terbaik. Semak di bawah, OK!

Fahami Keperluan Perniagaan Anda

Setiap perniagaan pastinya mempunyai peraturan atau cara kerja yang berbeza, jadi adalah penting untuk memahami perkara yang anda perlukan daripada perisian penginvoisan. Adakah anda memerlukan ciri asas seperti membuat invois? Atau adakah anda memerlukan ciri yang lebih kompleks, seperti penyepaduan dengan pengurusan saham dan perakaunan mudah?

Baca juga :  Waw, Promo Spesial Rejeki Pulsa Khusus Untuk Februari | Paper.id Blog

Perkara utama ialah membuat senarai ciri penting dahulu dan cuba mengutamakan ciri yang anda mahu memudahkan proses pemilihan anda. Dengan cara itu, anda kemudian boleh memilih perisian yang paling sesuai dengan keperluan perniagaan anda.

Baca Juga: 7 Contoh Templat Invois Percuma Anda Boleh Cuba!

Keselamatan dan Privasi Data

Data perniagaan adalah sangat penting, terutamanya jika anda mempunyai data tentang maklumat kewangan perniagaan anda dan tentang pelanggan. Untuk itu, pastikan perisian itu ya invois dalam talian Yang anda pilih mempunyai tahap keselamatan yang tinggi untuk melindungi data sensitif.

Anda boleh menyemak, adakah perisian itu sudah mempunyai pensijilan seperti ISO dan lesen tertentu, menggunakan penyulitan data, mempunyai perlindungan daripada ancaman keselamatan dan mematuhi piawaian privasi yang ketat yang lain?

Jangan ragu untuk bertanya kepada vendor untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang perkara ini mengenai langkah yang mereka ambil untuk melindungi data pelanggan mereka, dan bekerjasama dengan sesiapa sahaja yang boleh menjadi penanda aras.

Baca juga :  Harga Paket Internet Kartu As Murah Mei 2019

Kemudahan penggunaan

Lebih baik jika anda memilih perisian yang mudah digunakan oleh semua ahli pasukan anda, termasuk perisian tanpa latar belakang IT. Navigasi dan paparan halaman UI/UX yang mudah akan mempercepatkan proses penyesuaian dan mengurangkan masa latihan yang diperlukan.

Untuk itu, biasanya sesetengah vendor menyediakan percubaan percuma atau versi demo, jadi anda boleh memanfaatkannya untuk mencuba sebelum memutuskan untuk menggunakannya untuk melanggan pada masa hadapan, malah ada yang menawarkan percuma selama-lamanya dengan beberapa had penggunaan.

Digabungkan dengan Kaedah Pembayaran Berbeza

Pilihan Kaedah Pembayaran Berbeza Terdapat di Paper.id

Daripada memilih perisian yang berbeza untuk setiap fungsi, lebih baik memilih perisian yang sudah terintegrasi dengan sistem lain seperti pengebilan dan penerimaan bayaran daripada rakan niaga/pelanggan, pengurusan saham, hingga ke dalam sistem perakaunan yang mudah, kerana transaksi bukan sahaja tentang invois tetapi juga mempunyai cara untuk membayar.

Pilih juga perisian yang telah berfungsi dengan PERURI yang disepadukan dengan penempatan E-seal. Jadi, anda tidak perlu risau lagi jika nominal transaksi perniagaan anda berada di atas Rp 5,000,000 memerlukan kelulusan duti setem sebagai prasyarat.

Baca juga :  Inilah caranya untuk membayar dengan Akaun Maya BCA

Selain itu, pertimbangkan juga untuk memilih perisian yang menyediakan pilihan pembayaran yang berbeza selain pemindahan bank seperti QRIS, kad kredit, Akaun Maya dan lain-lain. Selain itu, pilih juga salah satu yang menyediakan ciri automasi dan peringatan pembayaran untuk menjadikan transaksi perniagaan anda lebih lancar.

Awak tahu kan? Itu sahaja dalam Paper.id, anda tahu. Perisian invois perniagaan ia memudahkan anda membuat, menghantar, mengurus dan menjejaki semua dokumen invois anda dengan mudah dan yang paling penting PERCUMA. Mencipta invois pada Paper.id juga boleh dilekatkan terus dengan E-setem kerana ia sudah berfungsi dengan PERURI. Menjadikan invois anda lebih sah, bukan?

Baca juga: 6 Aplikasi Invois Dalam Talian yang anda boleh gunakan secara PERCUMA

Itulah petua untuk memilih perisian invois yang perlu anda ketahui. Memilih perisian invois yang betul boleh menjadi sedikit rumit, tetapi ini penting kerana anda boleh mengoptimumkan proses pengebilan, meningkatkan kecekapan dan mendapatkan kawalan yang lebih baik ke atas aliran tunai perniagaan anda. Jadi, mari gunakan Paper.id sekarang!

Pos terkait