Apakah omnichannel dan apakah maksudnya?

Rejekipulsa.com – Apakah omnichannel dan apakah maksudnya?

#Apakah #omnichannel #dan #apakah #maksudnya

Bacaan Lainnya

Bagi anda yang berkecimpung dalam bidang perniagaan online, sudah tentu anda sudah biasa dengan istilah Omnichannel kan?

Bagaimana tidak, Saluran Omni dikenali sebagai alat perniagaan dalam talian yang boleh memudahkan proses perniagaan untuk meningkatkan hasil dengan ketara.

Jadi, perisian Omnichannel manakah yang terbaik untuk anda pada tahun 2023? Semak cadangan penuh kami dalam artikel ini!

Baca juga: Pasaran persaingan sempurna, adakah e-dagang dan pasaran disertakan?

Apakah saluran Omni?

Saluran Omni berasal daripada 2 perkataan, Omni dan Saluran, yang bermaksud saluran umum. Jadi, mengikut definisi Saluran omni adalah platform yang boleh menggabungkan atau menggabungkan saluran yang berbeza (seperti pasaran, e-dagang, dll.) untuk diuruskan melalui sistem pengurusan.

Ini dilakukan dengan tujuan untuk meningkatkan pengalaman pelanggan kedai dalam talian anda, serta memudahkan anda menguruskan perniagaan dalam talian anda.

Bayangkan jika anda mempunyai berbilang kedai dalam talian di pasaran dan e-dagang yang berbeza, yang merupakan strategi biasa untuk digunakan jika anda ingin memaksimumkan hasil. Walau bagaimanapun, menguruskan segala-galanya sekaligus akan memakan masa dan susah payah.

Baca juga :  Jadwal dan Harga Tiket Bus Indorent Jakarta - Yogyakarta - Apa Aja Ada

Dengan Saluran Omni ini, semua operasi kedai dalam talian dari pasaran yang berbeza boleh dilakukan pada satu platform sahaja, tanpa perlu berulang-alik ke akaun pasaran yang berkaitan.

Terdapat banyak pilihan perkhidmatan Omnichannel, jadi yang mana satu yang terbaik? Seterusnya, kami akan membincangkan 5 perisian Omnichannel terbaik di Indonesia pada tahun 2023.
Jenis Saluran Omni
Berikut ialah dua jenis Saluran Omni yang paling terkenal dan biasa digunakan oleh usahawan:

Omnichannel Chat

Sembang Omnichannel ialah tumpuan Omnichannel pada aliran komunikasi perniagaan anda dengan pelanggan. Sudah tentu, terdapat pelbagai saluran komunikasi antara anda dan pelanggan, seperti media sosial atau malah ciri sembang dari pasaran dan e-dagang.

Nah, sembang Omnichannel ini bertujuan untuk menyatukan semua saluran komunikasi ini untuk mengurusnya pada satu platform secara keseluruhan.

Dalam erti kata lain, sembang Omnichannel membolehkan anda bertukar-tukar mesej dengan pelanggan pasaran dan e-dagang anda dalam masa nyata tanpa pengasingan.

Baca juga :  Kenal pasti Potensi Perniagaan Pemasaran Gabungan yang Menjanjikan

Pasaran Omnichannel dan E-dagang

Jenis Omnichannel yang kedua ialah Pasaran saluran omni atau e-dagang. Tidak seperti sembang Omnichannel, pasaran Omnichannel ini akan lebih memfokuskan pada operasi jualan melalui pasaran atau e-dagang.

Baca juga: Strategi Tokopedia dilihat berbeza dengan e-dagang lain

Daripada memproses jualan perniagaan dalam talian secara berasingan berdasarkan pasaran dan e-dagang yang anda gunakan, jenis Saluran Omni ini boleh menyepadukan platform ini ke dalam satu bekas.

Supaya pelbagai operasi perniagaan seperti pemprosesan pesanan, pengurusan produk, hingga penyegerakan stok boleh dilakukan dengan cepat pada hanya satu platform Omnichannel.

Petua untuk Memilih Perisian Omnichannel Indonesia

Dengan begitu banyak pilihan, sudah tentu anda akan keliru tentang perisian Omnichannel yang sesuai untuk perniagaan anda, bukan? Dalam perkara berikut, kami akan memberikan 5 petua untuk memilih perisian Omnichannel Indonesia:

 1. Tentukan keperluan perniagaan anda
  Mulakan dengan memahami keperluan perniagaan anda. Pertimbangkan faktor seperti bilangan produk yang anda jual, khalayak sasaran, pertumbuhan yang dijangka, ciri yang diingini, penyepaduan dengan sistem sedia ada dan belanjawan.
 2. Lengkapkan penyepaduan
  Cari platform Omnichannel yang berintegrasi dengan sistem sedia ada, seperti tapak web e-dagang, pengurusan inventori, CRM dan gerbang pembayaran.
 3. Pengurusan inventori
  Pilih platform yang menawarkan keupayaan pengurusan inventori yang berkuasa, termasuk penjejakan inventori masa nyata, kemas kini stok automatik, pengurusan pesanan belakang dan sokongan inventori berbilang tapak.
 4. Pengurusan pesanan
  Semak sama ada platform menyediakan ciri pengurusan pesanan yang komprehensif, seperti penjejakan pesanan, penyepaduan penghantaran dan automasi pemenuhan.
 5. Analitis dan Laporan
  Keupayaan analisis dan pelaporan adalah penting untuk memantau dan mengoptimumkan prestasi perniagaan anda. Cari platform yang menawarkan alat analitis terbina dalam untuk menjejaki metrik utama seperti jualan, tingkah laku pelanggan, tahap inventori dan prestasi saluran.
Baca juga :  SKU Juga Cara Melakukannya

Kesimpulan

Ini ialah penjelasan tentang saluran Omni dan jenis serta petua untuk memilihnya untuk perniagaan anda. Pada dasarnya, Saluran Omni akan sangat bermanfaat untuk anda, terutamanya jika perniagaan dalam talian yang anda uruskan datang dari platform yang berbeza. Dengan menggunakan Saluran Omni, anda boleh meningkatkan hasil sambil memudahkan operasi perniagaan.

Artikel ini diwujudkan hasil kerjasama antara Paper.id dan Ginee

Pos terkait