Apa itu pengambilan saham dan faedahnya

Rejekipulsa.com – Apa itu pengambilan saham dan faedahnya

#Apa #itu #pengambilan #saham #dan #faedahnya

Bacaan Lainnya

Jika perniagaan online anda sudah mempunyai skala yang mencukupi dan melibatkan penyimpanan barang di gudang, sudah tentu ada aktiviti rutin yang anda tidak boleh ketinggalan iaitu pengambilan stok.
Jadi, artikel ini akan membincangkan segala-galanya tentang pengambilan saham, seperti definisi, tujuan pengambilan saham, faedahnya, dan cara melakukan pengambilan saham. Selamat membaca!

Apakah itu Pengambilan Saham?

Pengambilan stok adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan proses pengiraan inventori produk yang dimiliki oleh syarikat dalam tempoh masa tertentu. Istilah pengambilan stok paling dikenali dalam bidang perniagaan yang menguruskan stok barangan melalui sistem pergudangan.

Baca juga: 5 kelebihan menggunakan aplikasi inventori digital

Pengambilan stok dilakukan secara berkala pada setiap tempoh masa tertentu bergantung pada polisi perniagaan anda. Ada yang melakukannya setiap hari, setiap minggu, bulan, malah tahun. Penentuan tempoh masa ini biasanya berdasarkan bilangan item yang dimiliki.

Baca juga :  SKU Juga Cara Melakukannya

Proses pengambilan stok ini biasanya dijalankan oleh pasukan khas yang bertanggungjawab untuk pengurusan gudang dan pengumpulan data inventori. Proses pengiraan yang tetap dan tepat akan membantu perniagaan anda merancang pengeluaran masa hadapan dengan lebih mudah.

Imej Stok Tujuan

Berikut adalah beberapa tujuan pemerolehan saham

 1. Memastikan Jumlah Inventori Barang
  Tujuan utama mengambil stok adalah untuk memastikan nilai inventori yang dimiliki oleh syarikat. Adalah penting untuk perniagaan anda mengetahui perkara dan bilangan item dalam inventori.
 2. Memeriksa Keadaan Barang di Gudang
  Tujuan lain mengambil stok adalah untuk menentukan status barang itu sendiri. Apabila mengira dan merekod, anda secara automatik menyemak keadaan item ini pada masa yang sama.
 3. Bantu Merangka Strategi Perniagaan
  Selain itu, pengambilan stok juga boleh dijadikan penunjuk dalam menentukan strategi pemasaran dan jualan. Terima kasih kepada pengambilan stok, anda boleh dengan mudah menentukan produk atau produk yang strategi pemasaran anda harus dioptimumkan.
 4. Analisis Prestasi Operasi Gudang
  Analisis prestasi dan kecekapan gudang juga boleh dijalankan bersama-sama dengan pengambilan stok. Dalam proses pengiraan item ini, anda boleh menilai betapa mudahnya proses itu, menerangkan kecekapan susun atur gudang dan aspek lain.
 5. Borang Pematuhan Prosedur Syarikat
  Pemerolehan saham biasanya dimasukkan dalam salah satu prosedur utama syarikat. Atas sebab ini, proses pengiraan perlu dijalankan sebagai cara mengikut prosedur syarikat yang sesuai.
Baca juga :  Agen Pulsa Dan Kuota

Merekod Stok Menguntungkan

Berikut adalah beberapa faedah membeli saham:

 • Elakkan kehilangan barang atau produk dengan mengetahui perbezaan antara nilai sebenar dan nilai yang direkodkan.
 • Meningkatkan kecekapan operasi.
 • Memastikan ketepatan data kewangan syarikat.
 • Meningkatkan perkhidmatan pelanggan dengan memastikan ketersediaan produk.
 • Meningkatkan kawalan inventori barangan atau produk.

Bagaimana untuk melakukan pengambilan stok

Berikut adalah langkah-langkah umum atau cara pengambilan stok:

 • Sediakan senarai item atau produk untuk dikira
  Buat senarai inventori produk atau produk yang anda ingin kira. Pastikan penyenaraian termasuk nama item, nombor siri, varian dan kuantiti.
 • Nyatakan kaedah pengiraan
  Terdapat beberapa kaedah mengira inventori, seperti kaedah FIFO, LIFO atau Kos Purata. Pilih kaedah yang sesuai dengan perniagaan anda.
 • Tetapkan jadual pengiraan dan media rakaman
  Tetapkan tempoh masa yang akan anda gunakan untuk melakukan pengiraan.
 • Mula mengira
  Mulakan proses pengiraan dengan teliti dan teliti, pastikan keseluruhan proses direkodkan untuk mengelakkan ralat pengiraan.
 • Lakukan analisis hasil pengiraan
  Selepas pengiraan selesai, lakukan analisis data untuk menentukan punca perbezaan antara nilai yang dikira dan nilai yang direkodkan dalam sistem. Perbezaan dalam pengambilan saham adalah antara perkara yang harus diselesaikan dengan cepat.
Baca juga :  Harga Pulsa Three Data Murah Mei 2019

Baca juga: 3 cara menangani barang bertimbun di gudang kerana tidak laku

Untuk memudahkan proses pengiraan dan merekod inventori, anda boleh menggunakan alatan atau Aplikasi Sistem Pengurusan Gudang (WMS)..

*Artikel ini adalah hasil kerjasama antara Paper.id dan Ginee.

Pos terkait