Adakah anda pasti perniagaan anda menguntungkan? Lihat Formula Margin Anda Di Sini

Rejekipulsa.com – Adakah anda pasti perniagaan anda menguntungkan? Lihat Formula Margin Anda Di Sini

#Adakah #anda #pasti #perniagaan #anda #menguntungkan #Lihat #Formula #Margin #Anda #Sini

Bacaan Lainnya

Kesihatan perniagaan ditentukan oleh banyak faktor, salah satunya adalah dengan menentukan margin. Margin ialah peratusan keuntungan daripada produk (barangan/perkhidmatan) yang dijual dan merupakan ukuran kesihatan perniagaan yang anda jalankan.

Dengan mengira margin, anda boleh mengetahui sama ada perniagaan anda berada dalam keadaan sihat atau tidak. Secara praktikalnya, margin dikira berdasarkan 3 aspek yang turut menentukan kesihatan sesebuah perniagaan seperti untung kasar, untung bersih dan untung operasi.

Setiap formula menghasilkan peratusan margin yang menentukan kejayaan perniagaan anda. Tertanya-tanya bagaimana rupa formulanya? Semak di bawah!

Kebiasaan dengan margin untung kasar dan formula untuk mengiranya

Sebelum masuk ke dalam formula margin untung kasar, adalah idea yang baik untuk memahami dahulu maksudnya. Margin untung kasar ialah ukuran keuntungan yang diperoleh daripada aktiviti syarikat sebelum memasukkan perbelanjaan operasi lain, seperti perbelanjaan penjualan, perbelanjaan pemasaran dan perbelanjaan pentadbiran.

Sila ambil perhatian bahawa margin keuntungan kasar syarikat mungkin berbeza-beza, ya, bergantung pada sektor perniagaan yang anda ceburi. Sebagai contoh, perniagaan pembuatan mungkin mempunyai margin keuntungan kasar yang lebih tinggi daripada perniagaan perkhidmatan kerana ia melibatkan kos pengeluaran yang lebih tinggi. Formula untuk mengira margin untung kasar ialah

Baca juga :  Cara Jadi Agen Pulsa Dan Kuota Mei 2019

Mengenai Kos Jualan (HPP) dan untung kasar, cara pengiraannya ialah:

 • pengiraan HPP
  Dengan kata lain, HPP ialah jumlah kos dan perbelanjaan yang ditanggung untuk menghasilkan barangan dan perkhidmatan selepas ditolak modal/pelaburan awal. Formula HPP ialah
  (Pembelian bersih + inventori permulaan) – inventori tamat
  Untuk mendapatkan bilangan tiga faktor di atas, anda boleh menggunakan formula berikut
  • Pembelian bersih barangan
   (Pembelian + kos pengangkutan pembelian) – (Pulangan pembelian + diskaun pembelian).
  • Penyediaan awal barang
   (inventori tamat dalam tempoh + bilangan item yang dibeli) – bilangan jualan yang berlaku dalam tempoh
   Ingat, anda perlu mendapatkan nombor di atas berdasarkan tempoh yang sama (bulanan/tahunan/suku tahunan).
  • Penggunaan akhir
   (Bilangan awal item + bilangan item yang dibeli) – Bilangan item yang dibeli.
   Seperti di atas, nombor yang dilukis perlu diselaraskan dalam masa tertentu. Jika anda ingin mengira HPP untuk 3 bulan lepas, anda perlu mengambilnya mengikut tempoh tersebut.
  • Pengiraan untung kasar
   Anda hanya perlu mengira jumlah pendapatan yang akan anda perolehi dalam tempoh tertentu.

Selepas mendapati perkara yang sama, anda boleh mula mengiranya menggunakan formula margin untung kasar di atas.

Baca Juga: Sama ada perniagaan anda menguntungkan atau tidak, semak di sini!

Baca juga :  Membayar Payroll Dengan Kartu Kredit, Worth It Atau Tidak?

Formula margin untung bersih

Margin untung bersih (margin untung bersih) ialah nisbah yang mengukur kecekapan dan keuntungan syarikat dengan membandingkan keuntungan bersih dengan pendapatan bersih.

Margin keuntungan bersih memberi penerangan tentang peratusan hasil yang membentuk keuntungan bersih selepas ditolak semua kos dan perbelanjaan syarikat. Cara pengiraannya ialah:

Untuk angka untung bersih dan jualan bersih, cara mengira ini ialah:

 • pendapatan bersih = Hasil jualan – (Kos operasi + kos pengeluaran + kos jualan + kos pemasaran + kos pentadbiran + cukai + kos lain.
 • Jualan bersih = Hasil jualan – Kos yang ditanggung untuk diskaun atau mengatasi produk yang rosak/cacat.

Formula margin keuntungan operasi

Akhir sekali, margin keuntungan operasi ialah nisbah yang mengukur keuntungan operasi syarikat dengan membandingkan keuntungan operasi dengan pendapatan operasi. Margin operasi menerangkan kecekapan operasi syarikat dan seberapa cekap syarikat menjana pendapatan daripada aktiviti terasnya. Formulanya ialah:

Cara-cara untuk mendapatkan pendapatan operasi dan untung kasar ialah:
Pendapatan Operasi = Pendapatan Kasar – Perbelanjaan yang ditanggung untuk diskaun atau barangan yang rosak.
Untung Kasar = Hasil Jualan + Hasil Lain

Keuntungan perniagaan diukur berdasarkan peratusan margin

Selepas anda mengetahui 3 formula di atas, tiba masanya untuk anda mengetahui cara mengukur kesihatan perniagaan anda berdasarkan margin yang anda perolehi. Contohnya, pengiraan untuk pengiraan untung kasar dari kisah perniagaan Mrs. Dini.

Baca juga :  5 Faedah Penyelidikan Produk untuk Perniagaan dan Petua untuk Melakukannya

Ibu Dini merupakan pemilik perniagaan menjual kasut flat dari Yogyakarta. Pada April 2023, beliau mampu menjual 10,000 pasang kasut pada harga IDR 200,000 sepasang. Manakala, kos membuat kasut sepasang ialah IDR 150,000.

Margin untung kasar Pn. Dini: (IDR 200,000 – IDR 150,000): IDR 150,000 x 100% = 33.3%. Kemudian, Puan bernasib baik atau tidak. Apa? Kita mesti melihatnya dari banyak faktor, salah satunya ialah titik peristiwa putus (BEP).

Jika Mrs. Dini untung, barulah perniagaan anda boleh dikategorikan untung. Jika tidak, Puan kena cari jalan. Dini untuk menambah pendapatan untuk mencapai BEP.

Baca juga: Aliran tunai perniagaan yang sihat atau tidak, di mana ia dinilai?

Kesimpulan

Ini adalah maklumat tentang cara mengira margin perniagaan anda. Sudah tentu, ini hanyalah salah satu daripada banyak faktor yang menentukan kejayaan perniagaan anda. Selain itu, masih terdapat faktor kutipan invois.

Untuk mendapatkan pelanggan membayar invois anda dengan cepat, gunakan invois digital daripada Paper.id. Ia mudah dilakukan dari telefon bimbit dan boleh dihantar melalui WhatsApp/E-mel/SMS. Selain itu, terdapat e-Sellage original dari PERURI yang boleh terus ditampal pada Invois, anti-complicated dan tidak perlu scan dokumen.

Dengan menggunakan invois digital, proses pembayaran akan menjadi 70% lebih cepat. Jangan guna invois digital, tukar ke Paper.id, ada yang digital, kenapa masih manual?

Pos terkait