8 Petua Memilih Perisian Perakaunan Terbaik

Rejekipulsa.com – 8 Petua Memilih Perisian Perakaunan Terbaik

#Petua #Memilih #Perisian #Perakaunan #Terbaik

Bacaan Lainnya

Pengurusan kewangan adalah bahagian penting dalam perniagaan. Memilih perisian perakaunan dalam talian terbaik untuk menguruskan kewangan perniagaan adalah pilihan terbaik yang akan memudahkan proses pengurusan kewangan.

Memilih perisian perakaunan dalam talian yang terbaik adalah tugas itu sendiri, memandangkan terdapat beberapa pilihan perisian perakaunan dengan ciri yang berbeza. Bagi anda yang keliru memilih perisian perakaunan untuk memudahkan pengurusan kewangan perniagaan, anda berada di artikel yang betul.

Dalam artikel ini kita akan membincangkan petua untuk memilih perisian perakaunan terbaik yang akan menjadikan pengurusan kewangan lebih mudah dan menyeronokkan.

Mengapa Perniagaan Perlu Menggunakan Perisian Perakaunan?

Dengan peningkatan dalam pembangunan teknologi, penggunaan perakaunan tradisional semakin ditinggalkan dan perniagaan mula beralih kepada perisian perakaunan. Terdapat beberapa sebab mengapa perisian perakaunan dipilih oleh banyak pihak berkuasa, berikut adalah penjelasannya:

1. Kos lebih murah

Sebab pertama mengapa perniagaan memilih untuk menggunakan perisian perakaunan adalah kerana dengan menggunakan perisian perakaunan, pemilik perniagaan boleh mengurangkan kos dan menjadikannya lebih murah. Ini kerana kos perisian perakaunan adalah menyeluruh jika dibandingkan dengan menggunakan perakaunan mudah.

Salah satu kemudahan mencipta perisian perakaunan ialah anda tidak memerlukan perkhidmatan pemasangan kerana perisian perakaunan boleh digunakan secara dalam talian tanpa perlu dipasang pada komputer.

Baca Juga: 12 Cadangan Perisian Perakaunan Percuma Terbaik untuk Ahli Perniagaan!

2. Lebih mudah diakses

Perisian perakaunan lebih mudah berbanding perakaunan tradisional. Ini kerana perisian perakaunan mempunyai pangkalan awan di mana pengguna boleh menggunakannya tanpa perlu memasangnya pada komputer.

Jadi, anda masih boleh mengurus kewangan perniagaan anda walaupun anda menggunakan peranti yang berbeza. Dengan awan asas ini, anda juga boleh menjejaki kewangan perniagaan anda walaupun anda berada di luar bandar atau sedang bercuti.

Baca juga :  6 Cara Mudah Berjualan di Tiktok Shop Mudah & Untung!

3. Selamat dan boleh dipercayai

Sebab seterusnya perisian perakaunan dipilih ialah perisian perakaunan mempunyai keselamatan data yang baik. Perisian perakaunan dipercayai dari segi keselamatan, jadi anda tidak perlu risau tentang kebocoran data perniagaan anda apabila menggunakan perisian perakaunan.

4. Mudah digunakan

Sebab terakhir mengapa ramai orang memilih perisian perakaunan adalah kerana perisian perakaunan mudah digunakan. Perisian perakaunan boleh digunakan oleh sesiapa sahaja, termasuk mereka yang belum biasa dengan bidang perakaunan.

Jadi, jika sebelum ini anda memerlukan lebih ramai akauntan untuk menguruskan kewangan perniagaan, menggunakan perisian perakaunan, anda boleh mengurangkan kos perakaunan dengan perisian perakaunan ini.

Apakah Ciri-ciri Perisian Perakaunan Terbaik?

1. Berasaskan awan

Ciri pertama yang dimiliki oleh perisian perakaunan terbaik ialah ia berasaskan awan. Dengan pangkalan awannya, perisian perakaunan membolehkannya digunakan pada bila-bila masa dan di mana-mana sahaja.

Selagi anda disambungkan ke internet, anda boleh menggunakan perisian perakaunan. Jadi, proses simpan kira menggunakan perisian perakaunan boleh dilakukan secara online. Dengan sistem awan ini anda juga boleh memberikan akses kepada pasukan, tanpa perlu menggunakan peranti yang sama.

2. Invois

Ciri kedua ialah invois. Dalam perniagaan, invois adalah bahagian penting kerana ia berkaitan dengan caj jualan. Invois perisian perakaunan direka mengikut keperluan ahli perniagaan dan boleh dihantar di luar talian atau dalam talian.

Jika anda pernah risau tentang bil pelanggan yang belum dibayar, dengan ciri invois ini, anda boleh menghantar bil pembayaran dengan lebih mudah. Sesetengah perisian perakaunan juga mempunyai ciri peringatan di mana anda boleh menetapkan peringatan di mana invois boleh dihantar secara automatik apabila pembayaran perlu dibayar.

3. Belian

Ciri pembelian akan memudahkan anda membuat pesanan. Anda boleh menjejaki setiap pesanan dan pembelian masuk, termasuk membuat invois daripada pesanan pembelian masuk dengan satu klik.

Baca juga :  Penyelesaian Pembayaran Luar Negara hanya dengan satu Klik!

4. Inventori

Ciri seterusnya dalam perisian perakaunan terbaik ialah inventori. Ciri inventori akan memudahkan anda menyemak stok di gudang.

Jadi, dengan ciri ini anda boleh mengetahui produk yang paling laris dan mengetahui stok apa yang ada di gudang tanpa perlu menyemak secara manual.

5. Laporan

Ciri pelaporan dalam perisian perakaunan akan memudahkan anda membuat laporan kewangan tanpa sebarang kerumitan. Dengan perisian perakaunan anda boleh membuat laporan kewangan dari mana-mana dan pada bila-bila masa, termasuk laporan keuntungan.

Baca juga: 10 Cadangan Perisian Perakaunan Buatan Indonesia

Petua untuk Memilih Perisian Perakaunan Terbaik untuk Perniagaan

Berikut ialah petua yang boleh anda gunakan untuk memilih perisian perakaunan terbaik untuk perniagaan anda:

1. Pilih perisian perakaunan dengan ciri yang paling lengkap

Petua pertama yang boleh anda gunakan untuk memilih perisian perakaunan terbaik ialah memilih perisian perakaunan dengan ciri yang paling lengkap. Ciri lengkap perisian perakaunan akan memudahkan pengurusan kewangan perniagaan.

Pastikan juga perisian perakaunan yang anda pilih mempunyai ciri yang anda perlukan. Anda boleh mengetahui maklumat tentang perisian perakaunan sebelum memilihnya.

2. Mempunyai sistem keselamatan data

Keselamatan data adalah komponen yang sangat penting yang mesti ada pada perisian perakaunan. Tidak mahu data anda bocor kepada orang yang anda tidak percayai?

Anda boleh menyemak keselamatan data perisian perakaunan pilihan anda. Pilih perisian perakaunan dengan sistem keselamatan data terbaik untuk memastikan data anda sulit.

3. Boleh diakses di mana-mana dan pada bila-bila masa

Perisian perakaunan berasaskan awan kini menjadi kegemaran kerana kemudahan akses. Anda masih boleh mengakses perisian perakaunan walaupun anda tidak berada di pejabat.

Walaupun dalam perjalanan, anda boleh memastikan kewangan perniagaan anda kekal selamat.

4. Mudah digunakan termasuk untuk orang ramai

Petua seterusnya untuk memilih perisian perakaunan adalah memastikan perisian perakaunan yang anda pilih mudah digunakan, termasuk untuk orang awam. Kemudahan penggunaan ini pasti akan membantu anda menjejaki kewangan perniagaan.

Baca juga :  Cara Memilih Perkhidmatan Import Borong Dipercayai di Indonesia

Anda juga tidak perlu membelanjakan lebih banyak wang untuk latihan menggunakan perisian perakaunan.

5. Terdapat sokongan pelanggan

Juga pastikan perisian perakaunan yang anda pilih mempunyai sokongan pelanggan. Dengan sokongan pelanggan, apabila masalah timbul, anda boleh mendapatkan bantuan untuk mengatasinya.

Dengan sokongan pelanggan, anda juga boleh bertanya soalan tentang menggunakan perisian perakaunan.

6. Harga yang kompetitif

Petua keenam untuk memilih perisian perakaunan ialah memilih perisian perakaunan pada harga yang kompetitif. Jika anda boleh mendapatkan perisian perakaunan terbaik pada harga yang lebih murah, mengapa memilih perisian perakaunan dengan harga yang lebih tinggi?

Jangan lupa untuk menyemak ciri dalam harga yang anda pilih. Lebih murah harga yang anda pilih, lebih sedikit ciri yang biasanya anda dapat.

7. Memastikan kos tambahan

Petua seterusnya ialah menyemak kos tambahan yang terlibat dalam perisian perakaunan yang anda pilih. Perisian perakaunan biasanya mempunyai kos tambahan, seperti untuk gudang tambahan, hak akses tambahan, dan sebagainya.

Anda boleh bertanya tentang kos tambahan ini dengan pasukan CS perisian perakaunan. Jangan rasa terperangkap kerana bayaran yang dikenakan tidak sepadan dengan jangkaan awal anda.

8. Selaras dengan piawaian pelaporan kewangan Indonesia

Petua terakhir adalah untuk memastikan bahawa laporan kewangan perisian perakaunan pilihan anda adalah mengikut piawaian pelaporan kewangan Indonesia. Ini kerana laporan kewangan adalah berkaitan dengan perkongsian perniagaan dan pembiayaan perniagaan.

Mengikuti piawaian akan memudahkan anda memohon pembiayaan atau pelaburan.

Baca juga: Penipuan, istilah mengelirukan yang sering dilihat dalam perakaunan

Daripada artikel di atas, dapat dilihat bahawa menggunakan perisian perakaunan adalah pilihan terbaik untuk memudahkan pengurusan kewangan perniagaan. Anda boleh memilih perisian perakaunan terbaik dengan memilih mengikut keperluan anda dan menggali maklumat tentang perisian perakaunan sebelum memilihnya.

*Artikel ini adalah hasil kerjasama antara RejekiPulsa dan Kledo

Catatan terkini Muhamad Dika Wahyudi (lihat semua)

Pos terkait