7 Contoh Templat Invois Percuma yang Boleh Anda Cuba!

Rejekipulsa.com – 7 Contoh Templat Invois Percuma yang Boleh Anda Cuba!

#Contoh #Templat #Invois #Percuma #yang #Boleh #Anda #Cuba

Bacaan Lainnya

Contoh Templat Invois- Adakah anda sering melayan pelanggan yang susah untuk membayar walaupun selepas produk sampai? Jika ya, bukan anda seorang sahaja yang mengalami perkara ini. Kesukaran untuk mengutip bayaran daripada pelanggan adalah perkara biasa yang selalu dirasai oleh usahawan terutama yang baru mula bekerja.

Oleh itu, anda memerlukan Invois sebagai alat pengebilan yang berkesan untuk pelanggan. Walau bagaimanapun, bolehkah Invois memastikan pelanggan anda membayar bil mereka sepenuhnya tepat pada masanya? Tidak juga. Ini kerana terdapat beberapa bahagian yang perlu disertakan dalam dokumen bertulis.

Sebagai contoh, anda harus memberikan maklumat yang jelas tentang produk dan harga yang perlu dibayar. Salah satu perkara yang paling penting ialah, anda tidak boleh lupa untuk menambah tarikh tamat tempoh supaya pelanggan tahu bila tarikh akhir mereka perlu membayar invois mereka.

Baca juga :  Harga Pulsa Elektrik Murah Mei 2019

Jika sesetengah perkara ini tidak membuatkan pelanggan anda membayar bil mereka, cuba gunakan templat Invois. Templat Invois yang Kemas akan menjadikan dokumen pengebilan anda kelihatan lebih profesional di mata pelanggan. Walau bagaimanapun, jangan lupa untuk terus memberikan butiran lengkap tentang tarikh akhir, harga dll.

Baca juga: 7 Contoh Invois Pembayaran dan Jualan untuk Perniagaan

Komponen dalam Templat Invois

Invois Templat Dalam Talian

Dalam Templat Invois yang kemas dan ringkas, anda perlu memasukkan beberapa bahagian penting. Walaupun reka bentuknya menarik, maklumat yang diberikan tidak begitu jelas, bagaimana anda boleh mendapatkan bayaran yang dikenakan daripada pelanggan? Jadi, apa yang perlu diperhatikan:

1. Nama Penghantar dan Penerima.
2. Produk / Perkhidmatan.
3. Jumlah Kuantiti (Produk).
4. Cukai dan Diskaun (Jika kosong).
5. Tarikh Akhir

Kesempurnaan bahagian invois akan mempengaruhi kejayaan mereka dalam menarik caj daripada pelanggan. Ini disahkan di Paper.id. Pelakon perniagaan yang telah menggunakan invois dalam talian Paper.id mengakui bahawa kadar pembayaran mereka melalui invois telah meningkat sehingga 80% dalam tempoh 2 bulan yang lalu.

Semakin ramai orang telah beralih kepada membuat invois secara digital, mengapa anda masih menulis invois secara manual dengan sehelai kertas. Di Paper.id juga terdapat beberapa contoh Invoice Templates yang boleh anda gunakan Percuma alias percuma.

Baca juga :  Bisnis Pulsa Paling Murah Mei 2019

Baca juga: 7 Faedah dan Kelebihan Menggunakan Invois Dalam Talian untuk Perniagaan Anda

Contoh Templat Invois

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, Templat Invois yang betul boleh menentukan profesionalisme dalam perniagaan anda. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh mengubah suai Templat Invois Word atau Templat Invois Excel kerana itu adalah peraturan standard. Jadi, bagaimanakah invois anda boleh kelihatan profesional sambil tetap menjadikannya kelihatan mudah?

Malah, anda boleh mempunyai berbilang akses kepada templat invois yang berbeza jika anda menggunakan Paper.id. Terdapat 7 contoh Templat Invois yang boleh anda gunakan jika anda adalah sebahagian daripada Paper.id. Untuk butiran lanjut, anda boleh melihat Templat Invois dalam imej yang ditunjukkan di bawah.

templat invois 1

templat invois 2

templat invois 3

templat invois 4

templat invois 5

templat invois 6

templat invois 7

Baca juga: Apakah Invois? Dan Mengapa Ia Penting Untuk Perniagaan?

Terdapat 7 contoh Template Invois Percuma yang anda boleh gunakan apabila menggunakan Paper.id. Setakat ini, lebih 400,000 ribu pelaku perniagaan di Indonesia telah menyertai dan mempunyai kemudahan untuk melakukan transaksi kutipan bayaran. Bukan sahaja menghantar invois, anda juga boleh mengurus stok produk dan mengimbas semula laporan kewangan dengan lebih cekap.

Baca juga :  Agen Pulsa Yang Bisa Transfer Uang

Perkara yang paling penting ialah, anda boleh mengecaj pelanggan dengan lebih mudah dengan Paper.id. Dengan invois digital, anda boleh hantar terus tanpa perlu menggunakan kurier, sudah tentu lebih menjimatkan. Bayangkan, anda perlu membayar sekitar IDR 100,000 setiap invois jika anda menghantarnya melalui perkhidmatan ride-hailing (pengiraan dari kawasan Sunter ke Kuningan, Jakarta).

Dengan Paper.id, semuanya PERCUMA dan boleh dihantar melalui WhatsApp / Email / SMS. Perkara yang paling penting ialah, anda boleh menetapkan peringatan pembayaran mengikut kehendak anda. Boleh set 10 hari sebelum due date, kalau nak h-1 before payment pun boleh, nak 29 days before due date. Jadi, anda tidak perlu bersusah payah mengingatkan pelanggan. Biarkan Paper.id membantu anda mengingatkan pelanggan. Jadi apa tunggu lagi? Jadikan perniagaan anda 3x lebih mudah dengan Paper.id dengan penyenaraian percuma di bawah!

Daftar Percuma

Pos terkait