7 Cara Menjual Dalam Talian di WA, Jom Tengok!

Rejekipulsa.com – 7 Cara Menjual Dalam Talian di WA, Jom Tengok!

#Cara #Menjual #Dalam #Talian #Jom #Tengok

Bacaan Lainnya

Kemajuan dalam teknologi digital memajukan dunia perniagaan. Selain pasaran, hari ini usahawan boleh menjual melalui banyak media sosial, termasuk WhatsApp. Yup, bagi anda yang tidak tahu, ada langkah-langkah bagaimana untuk menjual secara online di WA, lebih popular dengan nama pemasaran WA.

Seperti yang kita tahu, WhatsApp sendiri merupakan media sosial yang digunakan untuk komunikasi harian. Orang jarang menggunakan WhatsApp sebagai tempat berniaga. Tetapi hari ini, hampir semua perniagaan dalam talian menggunakan pemasaran WhatsApp sebagai platform untuk menjalankan perniagaan mereka.

7 Langkah Menjual Online di WA

Walaupun ia tidak begitu popular seperti pasaran besar dan media sosial lain, terdapat banyak kelebihan dan faedah yang anda boleh perolehi apabila menjual dalam talian melalui WhatsApp. Daripada jualan terus hinggalah kepada menyediakan katalog. Berbalik kepada perbincangan utama, dalam artikel ini kita akan membincangkan 7 langkah untuk menjual secara online di WA. Ayuh, semak butiran penuh di bawah!

Baca juga :  Cara Jadi Agen Kuota Internet Agustus 2019

1. Buat akaun WhatsApp Business

Langkah pertama yang perlu diambil jika anda ingin melaksanakan pemasaran WhatsApp adalah dengan membuat akaun WhatsApp Business terlebih dahulu. Pastikan anda membuat akaun dengan nombor khas dan bukan nombor yang digunakan untuk kegunaan peribadi. Seperti namanya, WhatsApp Business adalah khusus untuk menguruskan perniagaan penggunanya.

Baca Juga: 3 Langkah Mudah Menghantar Mesej WhatsApp Automatik untuk Ahli Perniagaan Dalam Talian

2. Memaksimumkan penggunaan ciri katalog

Salah satu kelebihan WhatsApp Business ialah penyediaan ciri katalog. Ciri ini membolehkan anda menyusun katalog produk anda dengan betul tanpa proses penyuntingan yang rumit. Gunakan ciri katalog dengan cara terbaik untuk memuat naik imej produk, menulis penerangan produk dan menyertakan harga produk.

3. Kumpul dan senaraikan data

Cara seterusnya untuk menjual dalam talian di WA adalah dengan mengumpul dan menyenaraikan data. Pemasaran WhatsApp tidak akan berfungsi jika anda tidak mempunyai sebarang kenalan untuk dihubungi. Oleh itu, cuba kumpulkan data sebanyak mungkin. Anda boleh menggunakan media sosial lain untuk mengumpul data mengenai bakal pelanggan. Anda juga perlu mengumpul lebih banyak wang daripada bakal pembeli atau pembeli yang pernah membeli produk tersebut.

Baca juga :  Gunakan kaedah ini untuk menjual lebih banyak barangan anda!

4. Cipta kandungan promosi melalui ciri WhatsApp Story

Seperti menjual dalam talian pada platform lain, anda perlu mencipta kandungan promosi. Anda boleh berkongsi kandungan promosi melalui media sosial lain atau berkongsinya melalui ciri WhatsApp Story. Lakukan percubaan dengan kandungan promosi dan cari jenis kandungan yang berjaya menarik perhatian atau bahkan meningkatkan potensi penutupan.

5. Cantumkan Seruan Tindakan (CTA)

Seruan Tindakan ialah bahagian penting dalam penjualan di WhatsApp. Jadikan pengguna lebih bermotivasi untuk membuat transaksi pembelian dengan memasukkan CTA atau seruan bertindak yang baik. Anda boleh mengarahkan CTA itu sendiri supaya bakal pembeli mengambil tindakan yang anda harapkan. Anda tidak perlu membuat CTA yang panjang, hanya 2-3 patah perkataan tetapi dengan niat yang jelas, sebagai contoh beli sekarang/hubungi kami/semak butiran lanjut.

Baca juga :  Cara Untung Pakai Layanan Payment Gateway - RejekiPAY Indonesia

6. Sambutan pantas kepada bakal pembeli

Selain daripada harga yang kompetitif, perkhidmatan adalah faktor yang sangat penting dalam perniagaan dalam talian. Perkhidmatan hebat ini juga merupakan sebahagian daripada cara menjual di WhatsApp. Percaya atau tidak, bakal pelanggan lebih suka kedai yang bertindak balas dengan cepat. Disebabkan ini, potensi transaksi berlaku adalah lebih besar.

7. Laksanakan strategi Susulan untuk Pesanan Berulang

Akhir sekali, anda diwajibkan untuk melaksanakan strategi susulan. Perniagaan dalam talian tidak boleh bergantung sepenuhnya kepada pelanggan baharu. Anda juga perlu terus mengekalkan hubungan baik dengan pelanggan yang telah membeli-belah. Ramai usahawan kemudian melangkau kaedah susulan. Namun, potensi untuk repeat order sangat tinggi memandangkan pelanggan sedia ada sudah mempercayai perniagaan kami.

Baca Juga: Transformasi Whatsapp: Kini Mempunyai 1.5 Billion Pengguna!

Jadi, itu adalah 7 cara untuk menjual secara online di WA. Walaupun sekadar asas, semoga artikel ini dapat membantu rakan-rakan semua yang ingin belajar dan membina perniagaan online.

*Artikel ini adalah kerjasama antara MEA Digital Marketing dan RejekiPulsa

Pos terkait