6 Cabaran Terbesar Yang Menghadapi Pasukan Akaun Belum Terima

Rejekipulsa.com – 6 Cabaran Terbesar Yang Menghadapi Pasukan Akaun Belum Terima

#Cabaran #Terbesar #Yang #Menghadapi #Pasukan #Akaun #Belum #Terima

Bacaan Lainnya

Sebagai pemilik perniagaan, adakah anda atau pernah terfikir apa sebenarnya yang berlaku di sebalik tabir apabila pasukan Akaun Belum Terima (AR) cuba memastikan aliran tunai syarikat kekal sihat?

Ternyata, memastikan bil dibayar tepat pada masanya bukanlah tugas yang mudah, anda tahu. Daripada pelanggan yang sukar untuk berinteraksi kepada syarat pembayaran yang sentiasa berubah, pasukan AR menghadapi pelbagai cabaran yang boleh menyebabkan sakit kepala.

Menurut laporan Atradius Payment Practices Barometer 2023, purata pembayaran tepat masa pelanggan perniagaan di seluruh dunia hanya akan mencapai 61.1% pada tahun 2023. Ini bermakna hampir 35% invois dibayar lewat!

Atas sebab ini, berikut ialah beberapa cabaran terbesar yang sering melanda pasukan AR dan cara pintar untuk mengatasinya. Baca selanjutnya di bawah!

Apakah cabaran utama untuk Akaun Belum Terima?

1. Kitaran pembayaran yang perlahan

Dalam erti kata lain, untuk memastikan aliran tunai sihat, pasukan AR mesti memendekkan jurang antara jadual pengebilan dan invois. Namun, pada hakikatnya ia bukanlah mudah, kitaran ini selalunya lambat, salah satu sebabnya adalah kerana proses tersebut dilakukan secara manual.

Bayangkan menguruskan invois fizikal dengan Ms. Excel, mereka dihantar melalui kurier, yang memerlukan banyak masa dan usaha yang boleh mengurangkan produktiviti pasukan. Walaupun dengan kaedah ini, proses pengebilan boleh mengambil masa lebih daripada seminggu, dengan mengandaikan pelanggan membayar tepat pada masanya.

Tempoh yang panjang ini pasti akan memberi tekanan kepada aliran tunai dan belanjawan syarikat, menjadikannya sukar untuk membangunkan dan mengekalkan pengurusan invois yang betul.

2. Jejaki dan selaraskan pembayaran

Tahukah anda, menjejak dan menyelaraskan pembayaran adalah bahagian penting dalam proses AR. Kehilangan landasan pembayaran boleh mengakibatkan rekod tidak tepat, menyebabkan masalah seperti pembayaran pendua atau terlepas, yang akhirnya boleh menangguhkan kutipan dan mengganggu aliran tunai syarikat.

Baca juga :  Kepentingan Mengekalkan Hubungan dengan Pengeluar Makanan

Bukan itu sahaja, menyelaraskan pembayaran secara manual juga boleh mengambil masa yang lama, tau. Cuba fikirkan, pasukan AR perlu memadankan pembayaran dengan invois satu demi satu, yang boleh membosankan dan terdedah kepada ralat, terutamanya untuk perniagaan yang mempunyai banyak invois.

3. DSO (Days Sales Outstanding) melebihi purata

Anda pastinya sudah tahu bahawa DSO (Days Sales Outstanding) atau jualan hari tertunggak ialah purata masa untuk menukar jualan kredit kepada tunai. Nah, DSO yang tinggi bermakna pelanggan anda mengambil masa yang lebih lama untuk membayar hutang mereka, yang akhirnya akan memberi kesan negatif kepada aliran tunai syarikat.

Jika DSO lebih tinggi daripada purata industri, pastikan pelan kredit yang anda tawarkan tidak melebihi keupayaan syarikat anda. Ingat, hubungan dengan pelanggan adalah penting, tetapi mendapatkan bayaran tepat pada masanya adalah sama pentingnya, bukan?

Baca Juga: Akaun Belum Terima: Definisi, Faedah dan Risiko

4. Penyimpanan rekod yang tidak betul

Menyimpan invois supaya teratur ialah salah satu tugas penting pasukan AR untuk mengetahui jumlah hutang kepada syarikat, kepada siapa dan bila mereka dijangka membayar.

Tanpa sistem yang teratur, syarikat boleh kehilangan jejak pembayaran, mengakibatkan rekod tidak tepat, pembayaran pendua atau pembayaran terlepas. Ini boleh menyebabkan kelewatan pengebilan dan masalah aliran tunai yang serius.

5. Komunikasi yang lemah dan tiada dasar yang betul

Biasanya pada permulaan perhubungan perniagaan, saluran komunikasi yang berkesan dan tempat perhubungan yang jelas adalah penting untuk pembayaran tepat pada masanya. Oleh itu, pasukan AR perlu merekodkan semua masa dan saluran komunikasi yang digunakan dengan pelanggan untuk memastikan resit mengalir dengan lancar.

Selain itu, perkara paling teruk yang boleh menjejaskan perniagaan ialah dasar pembayaran yang tidak praktikal, seperti proses kelulusan pembayaran yang menyusahkan dan memakan masa, tidak dapat menerima pembayaran kaedah pembayaran yang berbeza atau tempo pembayaran yang tidak realistik.

Baca juga :  Inilah caranya untuk membayar dengan Akaun Maya BCA

Kadangkala, dasar ini dibuat tanpa mengambil kira situasi sebenar syarikat atau tanpa mengambil kira kesan ke atas proses AR.

Baca juga: Berikut adalah Jenis Akaun Belum Terima dan Syaratnya!

Cara Mengatasi Cabaran Akaun Belum Terima?

1. Menawarkan pelbagai kaedah pembayaran digital

Cara terbaik untuk mengurangkan tunggakan dan menambah baik kutipan adalah dengan menjadikan proses pembayaran invois lebih mudah dan cepat. Setuju? Jadi, menawarkan pilihan pembayaran digital yang berbeza, seperti pindahan bank, kad kredit dan E-Dompet, boleh memudahkan proses ini.

Dengan cara itu, pasukan AR juga boleh mempercepatkan proses AR dengan menyimpan data pembayaran pelanggan dengan selamat pada platform mereka. Dengan akses mudah dan fleksibiliti ini, pelanggan boleh membayar lebih cepat dan tepat pada masanya, memastikan aliran tunai syarikat lancar dan stabil.

Anda boleh melakukannya dengan RejekiPulsa, anda tahu. Jadi, mari muat turun RejekiPulsa pada iOS atau Android dengan mengklik sepanduk di bawah!

2. Kurangkan DSO

Persoalannya, bagaimanakah DSO boleh dikurangkan? Langkah pertama yang perlu diambil ialah memudahkan strategi pengumpulan invois. Kumpul hutang dengan sewajarnya untuk memastikan setiap invois dihantar tepat pada masanya, dengan syarat pembayaran yang jelas.

Sebagai contoh, anda boleh menggunakan penghantaran invois digital dan bukannya melalui pos. Kerana, invois digital boleh mempercepatkan proses pengebilan, menjimatkan lebih banyak masa dengan menetapkan pelanggan untuk membayar secara automatik atau membuat pembayaran berulang.

Selain itu, anda juga boleh menawarkan insentif untuk menggalakkan pelanggan membayar awal dan mengenakan penalti bagi pembayaran lewat. Contohnya, tawaran diskaun untuk pembayaran dalam tempoh sepuluh hari apabila tempoh pembayaran biasanya mengambil masa 30 hari.

3. Pelaksanaan automasi

Pasukan AR boleh menggunakan teknologi untuk mengautomasikan proses pengumpulan invois. Perisian automatik biasanya memautkan pembayaran kepada invois dan memberikan pemberitahuan tentang pembayaran yang belum selesai.

Baca juga :  Tayang Hari Ini, Begini Sinopsis Jalan yang Jauh Jangan Lupa Pulang - Apa Aja Ada

Oleh itu, ia menjimatkan masa, mengurangkan ralat dan memberikan keterlihatan kepada status pembayaran, membolehkan pasukan mengenal pasti dan menyelesaikan isu dengan cepat.

4. Mengukuhkan komunikasi dan menyemak dasar AR

Dalam mengukuhkan komunikasi, adalah penting untuk sentiasa mengemas kini maklumat pelanggan dan menghantar peringatan pembayaran tetap. Dengan cara ini, pelanggan akan sentiasa sedar tentang yuran yang perlu mereka bayar dan tarikh akhir pembayaran.

Sementara itu, menyemak dasar AR akan membantu syarikat lebih memahami risiko kredit yang mereka hadapi dan memastikan syarat pembayaran yang ditawarkan adalah selaras dengan keadaan pasaran dan keperluan pelanggan.

Dengan dasar yang tersusun dengan baik, syarikat boleh menguruskan risiko kredit dengan lebih berkesan dan mengelakkan kemungkinan pembayaran lewat atau bahkan tidak membayar.

Baca juga: 5 Tugas Kakitangan Akaun Belum Terima Yang Anda Perlu Tahu

Jadi, itulah 6 cabaran terbesar yang sering dihadapi oleh pasukan Akaun Belum Terima (AR) dan cara mengatasinya. Dengan melaksanakan langkah-langkah di atas, pasukan AR dapat mengatasi cabaran yang mereka hadapi dan memastikan aliran tunai yang lancar dan hubungan pelanggan yang baik.

Dan jika anda sedang mencari penyelesaian untuk membantu menyelaraskan proses Akaun Belum Terima syarikat anda, RejekiPulsa mungkin pilihan yang tepat. Mengapa tidak, dengan ciri seperti membuat invois digital, pembayaran perniagaan dan penyimpanan rekod, anda boleh menjadikan proses pengebilan lebih cekap.

Daftar perniagaan anda dengan RejekiPulsa dengan segera dan nikmati semua ciri yang tersedia dengan satu klik di sini.

Atau adakah anda ingin tahu sama ada aliran tunai perniagaan anda baik atau tidak dari segi Kitaran Penukaran Tunai (CCC)? Ayuh, gunakan ciri semakan aliran tunai, hanya klik butang di bawah dan masukkan data yang diperlukan. Tahniah, anda boleh menganalisis keputusan dan mendapatkan cadangan!

Catatan terkini Muhamad Dika Wahyudi (lihat semua)

Pos terkait