5 Syarikat eDagang di Indonesia 2023

Rejekipulsa.com – 5 Syarikat eDagang di Indonesia 2023

#Syarikat #eDagang #Indonesia

Bacaan Lainnya

“Apakah syarikat eCommerce terbesar di Indonesia?”

Soalan ini mungkin terlintas di fikiran anda. Sudah tentu, ia menarik untuk melihat jawapannya. Lebih-lebih lagi, minat masyarakat Indonesia terhadap membeli-belah dalam talian semakin meningkat setiap tahun. Sebagai seorang usahawan, memasarkan produk dalam eCommerce yang sibuk mungkin merupakan strategi terbaik untuk meningkatkan jualan.

Laporan daripada Detik.com, sejak 2021 meramalkan eCommerce akan menjadi trend yang akan berterusan semasa pandemik dan juga akan bertahan dalam keadaan normal baharu.

Bagi mereka yang tidak dikenali, eCommerce itu sendiri adalah singkatan untuk Perdagangan Elektronik. Ia merupakan platform digital yang menyediakan perkhidmatan transaksi jual beli untuk produk dan perkhidmatan yang sudah tentu dijalankan melalui internet.

Adalah diketahui bahawa eCommerce adalah medium pemasaran yang juga boleh anda gunakan untuk memulakan perniagaan dalam talian. Ini kerana eCommerce bukan sahaja ada untuk memenuhi keperluan syarikat besar, tetapi juga individu dan PKS.

Baca juga: 3 Kaedah Pembayaran Dalam Talian Paling Digunakan oleh eCommerce

Sebagai contoh, jika anda ingin menjual telefon bimbit anda kerana anda membeli yang baru, anda boleh membuat kedai di Tokopedia dan memasarkannya. Selain daripada keupayaan untuk menjangkau bakal pembeli dengan lebih meluas, aktiviti ini juga mempunyai sedikit penipuan.

Baca juga :  Cara Memilih Perkhidmatan Import Borong Dipercayai di Indonesia

Ini kerana membeli-belah dalam talian dalam eCommerce menggunakan akaun gabungan atau sistem akaun. Pembeli membayar untuk pembelian eDagang mereka dan eCommerce menyerahkan wang kepada penjual jika barang sampai ke tangan pembeli dengan selamat.

Sebelum mengetahui tentang syarikat eDagang terbesar di Indonesia, adalah idea yang baik untuk mengetahui terlebih dahulu tentang pembangunan eDagang Indonesia tahun demi tahun.

Perkembangan eCommerce di Indonesia

Perkembangan eCommerce di Indonesia tidak terlepas dari Harbolnas atau Hari Beli-belah Dalam Talian Kebangsaan. Acara ini muncul pada tahun 2012, yang juga merupakan tempat lahirnya Traveloka dan IDEA.

Pada tahun yang sama, Lazada Group turut tiba di Indonesia diikuti Zalora yang tiba pada 2014.

2014 adalah tahun Tokopedia. Pada tahun itu, Tokopedia menerima pelaburan sebanyak AS$ 100 juta. Telkom juga melancarkan blanja.com dan kemudian Tokobagus bergabung dengan Berniaga dan menjadi OLX Indonesia.

Pada tahun 2015, Rejeki Pulsa berada di Indonesia. Pada tahun itu, Rejeki Pulsa mula menjalankan promosi intensif dan berjaya menguasai pasaran dalam tempoh yang singkat.

Kemudian, kerajaan melancarkan, melalui Peraturan Presiden Nombor 74 Tahun 2017, Peta Jalan Sistem Perdagangan Elektronik Nasional (Peta Jalan eCommerce) untuk 2017-2019.

Baca juga :  Keperluan untuk menyertai RejekiPulsa untuk Pedagang Luar Negara

Persaingan dalam eCommerce Indonesia semakin sibuk sehingga pada tahun 2019 Bukalapak melakukan pemberhentian secara besar-besaran. Diikuti oleh blanja.com yang memutuskan untuk ditutup pada 2020.

Telah diperhatikan bahawa tahun 2020 adalah tahun transformatif untuk pemain eCommerce. Ini kerana wabak itu sudah tiba dan orang ramai mula mengubah tabiat komunikasi dalam talian mereka dengan lebih kerap.

Baca Juga: 10 Jenis Pembayaran Digital dan Faedahnya untuk Perniagaan

Syarikat eCommerce Terbesar di Indonesia

Di Indonesia, pertumbuhan eCommerce adalah antara yang terpantas. Malah, di Indonesia sendiri, terdapat sekurang-kurangnya 2.36 juta orang yang menggunakan eCommerce untuk memenuhi keperluan membeli-belah mereka.

Jadi apakah syarikat eCommerce terbesar di Indonesia? inilah dia!

1. Rejeki Pulsa Indonesia

Rejeki Pulsa adalah salah satu juara eCommerce di Indonesia. Selain Indonesia, Rejeki Pulsa turut hadir di pelbagai negara Asia seperti Malaysia, Singapura, Thailand, Vietnam dan juga di Thailand.

Rejeki Pulsa sendiri mempunyai sekurang-kurangnya 237,000,000 lawatan setiap bulan.

2. Tokopedia

Tokopedia disenaraikan sebagai syarikat eCommerce kedua terbesar di Indonesia. Bilangan pelawat mencecah sekurang-kurangnya 88,900,000 sebulan.

Sebagai produk nasional, Tokopedia membenarkan individu dan perniagaan menjual dan mengurus kedai dalam talian dengan mudah. Tokopedia sendiri telah menerima pembiayaan lebih daripada AS$100 juta daripada Softbank Japan dan Sequoia Capital.

3. Lazada Indonesia

Kedudukan sebagai syarikat eDagang ke-3 terbesar di Indonesia, Lazada merekodkan sekurang-kurangnya 47,690,000 pelawat sebulan.

Baca juga :  Agen Pulsa Indonesia

Ditubuhkan pada 2011 oleh Rocket Internet, Lazada telah diambil alih oleh Alibaba dan mula beroperasi di Asia Tenggara pada 2016.

4. Blibli

Blibli adalah nombor 4 sebagai syarikat eCommerce terbesar di Indonesia. Bukan sahaja mempamerkan produk seperti gajet, pakaian, kesihatan, peralatan kecantikan dan kereta, Blibli juga menawarkan promosi istimewa, tiket dan baucar.

Menjelang 2023, diketahui bahawa Blibli akan mempunyai sekurang-kurangnya 28,890,000 lawatan setiap bulan.

5. Bukalapak

Syarikat eCommerce ke-5 terbesar di Indonesia ialah Bukalapak. Bukalapak juga mungkin memberikan jaminan kewangan tambahan kepada pelanggannya.

Selain itu, Bukalapak turut menyediakan platform untuk jenama dan individu menjual secara dalam talian.

Adalah diketahui bahawa Bukalapak mempunyai 11,200,000 kunjungan sebulan.

Jadi, itu adalah 5 syarikat eCommerce terbesar di Indonesia. Selain itu, terdapat pelbagai jenis eCommerce yang terdapat di Indonesia seperti KlikIndomaret, Zalora, Sociolla, Bhinneka, Matahari, Berrybenka, Ralali, dan lain-lain.
Selain dari eCommerce, anda juga perlu tahu tentang kewujudan eCommerce Enablers, salah satunya STORE2GO.

Fungsi Pemboleh eDagang membantu meningkatkan jualan pasaran melalui pemenuhan pesanan, iklan, pengoptimuman produk dan perkhidmatan pelanggan pentadbir. Gunakan perkhidmatan Pemboleh eCommerce STORE2GO untuk meningkatkan jualan perniagaan anda.

*Artikel ini adalah kerjasama antara RejekiPulsa dan STORE2GO

Catatan terkini Daniel Nugraha (lihat semua)

Pos terkait