4 Sebab Mengapa Alat Pembayaran Digital Tidak Boleh Digantikan

Rejekipulsa.com – 4 Sebab Mengapa Alat Pembayaran Digital Tidak Boleh Digantikan

#Sebab #Mengapa #Alat #Pembayaran #Digital #Tidak #Boleh #Digantikan

Bacaan Lainnya

Ke mana sahaja anda pergi, anda tidak akan dipisahkan daripada instrumen pembayaran bukan tunai (kad atau pembayaran mudah alih). Dalam hampir semua bidang aktiviti, semuanya telah dimodenkan dengan teknologi pembayaran dalam talian. Malah di Sweden, hampir 100% akan digantikan dengan wang (tunai) menjelang 2024.

Baca Juga: 10 Jenis Pembayaran Digital dan Faedahnya untuk Perniagaan

Di Indonesia sendiri, instrumen pembayaran bukan tunai juga mula digunakan secara meluas. Pengguna gembira kerana kaedah pembayaran ini, terdapat banyak diskaun yang sangat membantu. Bagi peniaga, mempunyai teknologi sistem pembayaran digital memudahkan mereka untuk berurus niaga dengan pelanggan.

Namun, di sebalik semua itu, benarkah instrumen pembayaran bukan tunai mesti “mengawal” semua aktiviti kehidupan manusia? Di bawah, The Balance menjelaskan bahawa sistem pembayaran digital masih mempunyai beberapa kelemahan sehingga tidak dapat menggantikan wang tunai sepenuhnya.

Baca juga :  Pembayaran Lewat: Cabaran Besar untuk Usahawan Berkembang

Privasi

Wang adalah perkara peribadi yang pemilik harus tahu sendiri. Bergantung pada penggunaan alat pembayaran digital adalah sama dengan “membuka” privasi anda kepada syarikat itu.

Malah, syarikat yang menguruskan sistem pembayaran digital memastikan data peribadi tidak dikeluarkan kepada umum. Walau bagaimanapun, mereka menyimpan data peribadi anda yang bermaksud mereka boleh melakukan apa sahaja dengannya sebagai pangkalan data.

Berbeza dengan wang tunai, anda menguruskan wang dan menyimpannya dalam dompet. Tidak kira jumlah yang dibelanjakan, hanya anda yang tahu untuk mengekalkan privasi penuh.

Baca juga: 10 Aplikasi Pembayaran Digital Terbaik! Anda boleh menggunakannya secara PERCUMA!

Menggodam

Genis Serangan Siber (Sumber: Edafio)

Perkembangan teknologi adalah selaras dengan kemajuan dalam cara seseorang berfikir tentang pemprosesan alat. Tidak semua orang pintar mempunyai sifat yang baik. Terdapat segolongan manusia yang menggunakan “kepintaran” ini untuk melakukan jenayah demi kepentingan peribadi.

Dengan alat pembayaran digital, anda boleh selamat kerana semua wang anda disimpan dalam dompet dalam talian. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna penggodaman tidak boleh berlaku. Jika penggodam bekerja dengan sangat canggih, mereka boleh mengambil semua wang anda dalam beberapa saat sahaja.

Baca juga :  Ansuran tanpa Kad Kredit (Akulaku) kembali ke

alkohol

“Lebih jimat dengan menyimpan wang secara digital.” Ayat ini seolah-olah bertentangan dengan apa yang berlaku. Hampir semua orang akan bersetuju bahawa menggunakan pembayaran bukan tunai bermakna anda seorang yang lebih membazir daripada biasa.

Malah, setiap vendor yang memiliki dompet dalam talian memberikan diskaun yang besar kepada peniaga yang mereka bekerjasama. Beberapa diskaun yang diberikan adalah di luar alasan. Tetapi tanpa disedari, anda perlu membelanjakan lebih banyak wang daripada biasa. Ini berlaku kerana anda tidak memegang wang sebenar.

Dengan kata lain, emosi seseorang dalam membelanjakan wang secara tunai akan lebih besar berbanding dalam bentuk digital. kenapa? Sebab bila payment online, duit tak pegang jadi macam tak keluar satu sen pun. Malah, pada penghujung bulan anda akan merasakan wang anda semakin cepat habis.

Tidak Mudah (Penggunaan)

Setiap vendor yang memiliki sistem pembayaran mendakwa bahawa membayar dengan telefon pintar adalah lebih mudah daripada wang tunai. Namun, adakah ini benar-benar berlaku? Jawapannya tidak sebenarnya.

Sehingga kini, terdapat banyak alat pembayaran dan hampir kesemuanya mempunyai ciri-ciri unik mereka yang tersendiri. Kebanyakan alat pembayaran sebenarnya menjadikan transaksi lebih rumit. kenapa? Kerana anda perlu membuat pemindahan kepada setiap vendor dalam jumlah tertentu.

Baca juga :  Membina Amanah Keselamatan dalam Pembayaran Pukal

Bagaimana dengan wang tunai? Di semua peniaga, wang tunai mudah diterima kerana ia adalah bentuk pembayaran yang sah di Indonesia.

Baca juga: Faedah Menyediakan Kaedah Pembayaran Berbeza untuk Transaksi Perniagaan

Itulah sebabnya instrumen pembayaran digital belum boleh menggantikan wang tunai. Walau bagaimanapun, alat pembayaran digital kekal sebagai sebahagian daripada revolusi kewangan moden.

Sebagai seorang usahawan moden, sudah tentu anda perlu menyesuaikan diri dengan baik dengan alat pembayaran digital yang mempunyai beberapa ciri kewangan yang menjadikannya popular di kalangan pelanggan.

Lebih-lebih lagi, jika anda menyediakan kaedah pembayaran yang berbeza, ini bermakna anda memberi pelanggan kebebasan untuk membayar mengikut keutamaan mereka sendiri.

Cuba gunakan RejekiPulsa, platform pembayaran perniagaan ini menyediakan kaedah pembayaran yang berbeza, daripada pindahan bank, kad kredit, E-Dompet, Akaun Maya, ke pasaran tanpa perlu -sibuk memberikannya satu demi satu.

Berminat? Ayuh, daftarkan perniagaan anda di RejekiPulsa dengan segera dan nikmati semua ciri dan faedah yang tersedia dengan mengklik butang di bawah. PERCUMA!

Catatan terkini Daniel Nugraha (lihat semua)

Pos terkait