4 Faedah E-Invois dalam Meningkatkan Kecekapan Prestasi Pasukan

Rejekipulsa.com – 4 Faedah E-Invois dalam Meningkatkan Kecekapan Prestasi Pasukan

#Faedah #EInvois #dalam #Meningkatkan #Kecekapan #Prestasi #Pasukan

Bacaan Lainnya

Masih mengurus invois secara manual? Fikir semula, okay? Mungkin bagi anda, tiada masalah dengan itu. Walau bagaimanapun, kajian dari Billentis menyatakan bahawa pengguna e-invois Ternyata ia boleh menjadikan perniagaan anda 80% lebih produktif.

Kerana, anda tidak lagi menjalankan keseluruhan proses penginvoisan secara manual daripada pengeluaran, penghantaran hingga rakaman yang sekata. Selain itu, anda boleh mengalami pelbagai faedah seperti:

1. Kurangkan Ralat Manusia Sehingga 100%

Menurut Accenture, menggunakan e-invois boleh mengurangkan ralat yang disebabkan oleh kesilapan manusia sehingga 100%. Biasanya, ini berlaku apabila anda membuat ralat input data (jumlah pembayaran/pembelian barang) dan membuat invois berganda.

Dengan perisian e-invois, anda boleh mengurangkan ralat input data, kerana data invois disepadukan terus ke dalam transaksi. Selain itu, anda boleh menyemak senarai invois yang dihantar terus, supaya anda boleh memaklumkan kepada rakan niaga (pembekal/pembeli) jika terdapat kesilapan. Semuanya menjadi lebih telus.

Baca juga :  Bagaimana untuk menyemak kod RRN dalam transaksi Pelanggan QRIS -

Baca Juga: Cara Menghantar Invois Dalam Talian Untuk Membayar Bil dengan Lebih Cepat

2. Sangat Menjimatkan Masa dan Kos Pengurusan

Jika memproses invois biasanya mengambil masa 1 hari, anda boleh memprosesnya dalam masa 5 minit sahaja menurut Bank Pusat Eropah. kenapa? Memandangkan proses pembuatan dan penghantaran boleh dilakukan di satu tempat, maka tidak perlu bersusah payah untuk mencetaknya.

Penghantaran boleh dibuat dengan segera, tanpa perlu memesan kurier (teksi motosikal dalam talian). Ia juga akan menjimatkan kos operasi seperti membayar gaji invois pentadbir, penggunaan kertas dan kos penghantaran sehingga 100%, kerana semuanya boleh dilakukan melalui e-invois.

3. Dapatkan invois anda dibayar dengan cepat

Apabila invois dihantar secara digital, pembeli menerima invois secara langsung. Invois diproses dengan cepat dan dibayar apabila perlu dibayar. Ini meminimumkan risiko pembayaran lewat yang mungkin berlaku disebabkan oleh pengurusan invois yang panjang.

Baca juga :  Server Pulsa Elektrik Dan Pulsa Listrik Murah Mei 2019

Dengan cara itu, kitaran pembayaran invois anda akan menjadi lebih cekap dan aliran tunai akan menjadi lebih lancar. Sudah tentu anda menjangkakan itu, bukan? Mudah sahaja, hanya dengan menggunakan invois digital dalam talian, perniagaan anda akan berjalan dengan lebih lancar.

Selain itu, perisian e-invois disepadukan dengan pembayaran digital. Pembeli boleh bebas memilih kaedah pembayaran pilihan mereka untuk membayar invois, termasuk kad kredit. Ini sangat menguntungkan, kerana anda boleh memberikan tempo tambahan tanpa mengorbankan aliran tunai.

4. Penjejakan Invois Lebih Telus

Dalam invois digital dalam talian, penjejakan dan pengesanan invois menjadi lebih telus. Pasukan kewangan, yang biasanya perlu membuka peti besi dan melihat arkib data bulanan, hanya boleh melihat pada papan pemuka invois. Selepas itu, pilih sahaja bulan dan lihat invois yang dijana di sana.

Baca juga :  Petua Beli-belah Dalam Talian: Elakkan Masalah Bayaran Balik Secara Bijak

Pemilik perniagaan dan pasukan kewangan boleh mengusahakan laporan invois dengan lebih fleksibel dan dari mana-mana sahaja. Paling penting, ia juga mengurangkan kebimbangan pemilik perniagaan tentang risiko penipuan. Menyemak invois menjadi lebih mudah, seolah-olah semuanya berada di tapak tangan anda!

Baca Juga: Apakah Perbezaan Utama antara Invois Digital dan Invois Elektronik?

E-invois ialah alat yang sangat berkesan untuk meningkatkan kecekapan prestasi pasukan kewangan. Dengan mengurangkan kesilapan manusia, menjimatkan masa dan menyediakan keterlihatan yang lebih baik, syarikat boleh mengurus invois dengan lebih baik, menambah baik aliran kerja kewangan dan menumpukan pada tugas yang lebih strategik. Selain itu, penjimatan kos yang dijana melalui e-invois boleh menyumbang secara positif kepada kesihatan kewangan keseluruhan syarikat. Oleh itu, mempertimbangkan penggunaan e-invois boleh menjadi langkah bijak bagi syarikat yang ingin meningkatkan kecekapan prestasi pasukan kewangan mereka.

Pos terkait